Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Zlíně začíná filmový festival. Cestuj, objevuj a poznávej, vyzve děti

  9:52
Zlínský filmový festival pro děti začíná. Nabídne 280 snímků z 51 zemí světa a uctí cestovatelskou dvojici Hanzelka + Zikmund. Jeho hlavním tématem je cestování, poznávání a objevování.
Jedním z témat letošního ročníku festivalu je cestování související i s letošními stými narozeninami cestovatele Miroslava Zikmunda. Ten na snímku z roku 1947 filmuje východ slunce na Cheopsově pyramidě v Egyptě.

Jedním z témat letošního ročníku festivalu je cestování související i s letošními stými narozeninami cestovatele Miroslava Zikmunda. Ten na snímku z roku 1947 filmuje východ slunce na Cheopsově pyramidě v Egyptě. | foto: Archiv

Točil se ve Zlíně a do města se symbolicky po půl roce znovu vrací, aby právě tady zažil svou premiéru. Dětský film s názvem TvMiniUni: Zloděj otázek v pátek zahájí 59. ročník Zlín Film Festivalu, který potrvá až do 1. června.

Snímek navazuje na dětský televizní pořad TvMiniUni. Štáb pod vedením režiséra Jana Jirků jej připravoval ve zlínských ateliérech na Kudlově.

„Je tvořen kombinací hraných, loutkových a animovaných prvků. Z televizního pořadu jsme si vzali postavičky a celý vizuální styl, který je hodně barevný,“ přiblížil režisér.

Je to jeden z 280 filmů, které letos nejstarší a největší přehlídka svého druhu nabídne. Dramaturgové zhlédli přes 3600 děl, z nichž potom vybírali.

„Pokračujeme v trendu snižování počtu filmů v programu, reagujeme tak na poptávku festivalové obce a preferujeme kvalitu. V praxi to znamená větší prostor pro reprízy a umožnění divákům zhlédnout více filmů,“ uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

„Letošní program je hodně o premiérách, tedy o filmech, které budou poprvé uvedeny v ČR nebo na festivalech vůbec. Máme štěstí na dostatek nových titulů a zájem produkcí o jejich premiérové uvedení ve Zlíně,“ doplnila.

V české premiéře se představí také australský snímek Chlapec a pelikán v hlavní roli s Geoffreym Rushem, který pořadatelé vybrali pro páteční večerní zahájení festivalu pro dospělé.

Celkem diváci spatří filmy z 51 zemí světa. Zastoupeny jsou i tak netradiční kinematografie, jako je třeba albánská nebo etiopská.

Hlavní dramaturgická linka se vine kolem cestování, poznávání a objevování. Přehlídka uctí legendární cestovatelskou dvojici Hanzelka a Zikmund a připomene 100. narozeniny, které Miroslav Zikmund letos v únoru oslavil. Festival se tím opět pomyslně propojí se zlínskou filmovou historií a kudlovskými ateliéry, kde se oba obchodní inženýři učili filmovat.

„Připravili jsme tři pásma složená ze snímků, jež Miroslav Zikmund se svým kolegou Jiřím Hanzelkou natočili. Určena budou starším dětem a doprovodí je lektorský úvod, který školákům vše zapojí do dobových souvislostí. Filmy už jsou samozřejmě digitalizované,“ připomněla umělecká ředitelka.

Na festivalu se objeví také velký trend poslední doby, jímž jsou přírodopisně laděné filmy pro děti, v nichž zvířata mluví dětskými hlasy.

„Příkladem může být úspěšná Planeta Země. Dále ukážeme dětem, jak žijí původní obyvatelé různých zemí, ať už se jedná třeba o indiány v Amazonii a Severní Americe, Eskymáky, nebo Sámy,“ upřesnila Pášmová.

Známé tváře a bohatý program

A budou se rozdávat ceny. Zlatý střevíček za mimořádný přínos dětské kinematografii si loni ze Zlína odvezli Jaromír Hanzlík a Magda Vášáryová, letos pořadatelé jméno zatím tají.

Jisté je, že hvězdu na Chodníku slávy před Velkým kinem získají Jan Hrušínský a Helena Vondráčková, Grand Prix Zlín Film Festivalu dostane výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Cenu Zlatý střevíček za vynikající interpretaci písní v českých filmech příští pátek při závěrečném ceremoniálu převezme zpěvák Karel Gott.

„Cenu udělujeme osobnostem napříč filmovými profesemi a pan Karel Gott je mistrem svého oboru. V červenci oslaví 80. narozeniny, je nám proto ctí, že vstoupí právě letos do naší filmové síně slávy a svoji sbírku Zlatých slavíků a dalších trofejí rozšíří o náš Zlatý střevíček,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Hostů ale přijede daleko více. Zmíněný zahajovací film TvMiniUni: Zloděj otázek přijede podpořit herečka Bára Poláková, chybět nebude tradiční moderátorská dvojice Jan Čenský a Dana Morávková a festival rovněž navštíví řada osobností spojených s cestováním. Pozvání přijal například filmař žraloků Steve Lichtag, etnolog a spisovatel Mnislav Atapana Zelený či dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň.

Desítky akcí nabízí každoročně doprovodný program. Tvoří jej řada divadelních představení, koncertů, workshopů, odborné přednášky, výstavy, interaktivní a sportovní akce. Letos se do něj promítne hlavní dramaturgická linka spojená s cestováním.

Hudební program obstarají kapely Mirai, Mandrage, Iné Kafe, hitmaker Michal David a vystoupí také houslista Pavel Šporcl.

Tradiční součástí festivalu je dražba umělecky ztvárněných filmových klapek, kterých se letos sešlo více než 120. Aukce se odehraje v neděli v Kongresovém centru. Jako každý rok i letos přijede kinematovlak, který ve čtvrtek přiveze dětem pohádky na zlínské nádraží.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

Svah pod silniční rampou je v pohybu, stavba nové křižovatky se zpozdí

25. dubna 2024  12:14

Druhým rokem cestáři pracují na úpravách nebezpečné křižovatky ve Vsetíně, jíž se také říká...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Kraj usiluje, aby zlínští studenti mohli jezdit na univerzitu do Texasu

25. dubna 2024  8:56

Když delegace ze Zlínského kraje navštívila americký stát Texas, který je v přepočtu HDP na...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...