Hlavní obsah

Banksy opět na scéně. V Benátkách agitoval proti turistům, policie ho vykázala

Jak dopadla poslední Banksyho akce?Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

Anonymní umělec Banksy vystavoval na benátském bienále umění. Jeho přítomnosti si ale nejdříve nikdo nevšiml. Na náměstí svatého Marka představil obraz upozorňující na znečištění životního prostředí.

Článek

Výtvarník Banksy, o jehož skutečné identitě se spekuluje, vstoupil do nynějšího benátského bienále a nikdo si toho ani nevšiml. Informaci přinesla agentura DPA.

Na náměstí svatého Marka instaloval obrazy s názvem Benátky namalované olejem. Chtěl tak zřejmě upozornit na dopad cestovního ruchu na životní prostředí. Obrazy, jejichž soubor zobrazoval vplutí obří výletní lodi do města na laguně.

Banksy svou tvář schovával nejprve pod kloboukem a zdviženým límcem kabátu, později se u stánku schoval za rozevřené noviny. Nakonec jej z místa vykázali nic netušící policisté jednoduše proto, že neměl povolení tam stánek mít.

Banksy svou poslední akci zdokumentoval na videu, které zveřejnil na sociální síti Instagram. „Stavím svůj stánek na benátském bienále,“ uvádí příspěvek. „Ačkoli to je největší a nejprestižnější umělecká událost na světě, z nějakého důvodu mě zatím nikdy nepozvali,” dodává. Od kolemjdoucích se jeho poslední výtvor dočkal chvály. Nezvyklého stánku si všiml fotograf, který spolupracuje s agenturou DPA. Starší člověk schovaný za novinami ale na jeho dotazy neodpovídal. Tvář mu prý zakrýval klobouk.

„Děkujeme Banksymu za to, že do našeho zuboženého města přinesl toto umělecké dílo,“ napsala na Facebooku benátská iniciativa Ne velkým lodím (No grandi navi). „A jaké je poselství tohoto videa? To, že my (občané, umělci a běžní lidé) musíme odejít a ony (velké výletní lodi) mohou zůstat,“ uvedla iniciativa.

Město na laguně, kde citelně ubývá místních, se s náporem turistů snaží v poslední době vyrovnat regulací. Plánuje se, že od roku 2022 si turisté budou muset svůj pobyt rezervovat.

Před týdnem se v Benátkách objevilo na zdech graffiti, které italská média připisují také Banksymu. Zachycuje dětského ztroskotaného uprchlíka v záchranné vestě, který má v ruce zapálenou světlici.

Benátské bienále přiláká každé dva roky více než půl milionu návštěvníků. Začalo 11. května a potrvá do 24. listopadu. Českou republiku zde letos reprezentuje dílo dvaadevadesátiletého sochaře Stanislava Kolíbala.

Reklama

Doporučované