Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Unikátní záběry vědců: Natočili šimpanze, jak loví želvy a rozbíjí krunýře o stromy

Autor: peb, ČTK - 
24. května 2019
10:09

Skupinu šimpanzů pojídajících želví maso zachytili na video vědci v gabonském národním parku Loango. Úžasnou scénu, na níž je možné vidět primáty rozbíjet krunýře kořisti o kmen stromů, se jim přitom podařilo zaznamenat poprvé. Chování a postup lidoopů popsali v nové studii, kterou zveřejnil web Scientific Reports.

„Desítky let už víme, že se šimpanzi živí masem různých druhů zvířat, doteď však jsme pojídání plazů nezaznamenali,“ uvedl Tobias Deschner z německého Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii. „Obzvláště zajímavé je, že techniku, kterou obvykle používají k otevření ovoce s tvrdou skořápkou, nyní používají i k tomu, aby se dostali k masu, jenž je téměř nedostupné pro jiného predátora,“ dodal. 

Odborníci zaznamenali, jak skupina deseti šimpanzů loví želvy kloubnaté celkem 38krát, z toho 34krát byli ve svém počínání úspěšní. Krunýř plazů roztříštili o kmen stromů a o maso se následně dělili i s ostatními členy tlupy. V jednom případě si dokonce jeden ze samců uložil polovinu kořisti na stromě do druhého dne. Vědci sledovali chování lidoopů téměř dva roky.

Zobrazit celou diskusi