Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

V pátek je i není v Monaku svátek

V pátek je i není v Monaku svátek

Volný den původně souvisel s církevním svátkem

V pátek se v Monaku nezávodí. To je konstanta, která funguje, kam až paměť fanouška sahá. Dnes to sice neplatí stoprocentně, protože své úvodní klání dnes absolvuje formule 2, ale v případě F1 skutečně panuje klid zbraní.

Proč tomu tak je? V minulosti připadal termín VC Monaka na týden, v němž se současně nacházel církevní svátek Nanebevstoupení Ježíše Krista. Ten se odehrával ve čtvrtek a pořadatelé tak využili toho, že lidé měli volno a mohli přijít na tribuny. Navíc se v pátek město nerušeně zásobilo na nadcházející víkend.

Výše zmíněná symbióza sice po úpravě kalendáře šampionátu už neplatí, po dobrých zkušenostech ale pořadatelé tradici zachovali. Aby se obrovský nápor návštěvníků zvládnul, jede celé knížectví ve zvláštním režimu. Jsou zavřeny školy i úřady, turisté si musejí zajít chuť na prohlídku řady místních pozoruhodností (ti chudší i restaurací, protože jejich provozovatelé z toho také hodlají vytřískat co nejvíce…). Velká číst domorodců raději pronajme za nemalý peníz svůj byt či apartmán a zmizí daleko od všeho hluku a zmatku.

Během loňské módní přehlídky Amber Lounge se na molu objevili i Pierre Gasly (vlevo) a Antonio Giovinazzi 

Samotní závodníci v pátek obvykle plní svoje povinnosti v oblasti public relations, na programu je i řada společenských akcí. Značné pozornosti se kupříkladu těší Amber Lounge Fashion Show, kterou organizuje sestra někdejšího pilota F1 Sonia Irvineová.

Časový harmonogram velké ceny také počítá oproti ostatním podnikům s podstatně delšími přestávkami mezi jednotlivými závody. Je to způsobeno tím, že do improvizovaného padoku v přístavu se s bídou vejde samotná F1. Doprovodné série táboří, kde se dá, v podzemních garážích i na veřejných parkovištích a komunikacích. Jejich příprava na start je proto delší než obvykle.