Barokní Olomouc
Foto: autorka

Barokní Olomouc

24. 5. 2019

V semestrálním kursu VU3V jsme probírali Klenoty barokního sochařství v českých zemích. Díky těmto přednáškám mám pocit, že po našich městech chodím konečně s otevřenýma očima.

Ano, vždy jsem obdivovala práce starých mistrů, ale nijak víc jsem o těchto skvostech architektury nepřemýšlela. Stály tu na náměstí, tu coby ozdoba ulice nebo mostu celé roky. Kolem nich šly lidské dějiny i jednotlivé osudy a také osudy celých národů. Mám pocit, že většina z nás bere tu krásu jako samozřejmost, vždyť ta socha anebo kašna zde stojí věky. Je tomu skutečně tak, ale určitě stojí za to se s jejich vznikem seznámit.
Můj profesní život byl dlouhá léta spojen s krajským městem Olomouc. A několik posledních let sem pravidelně jezdím také soukromě. Olomouc patří, troufnu si říct, mezi nejkrásnější města naší republiky. Svůj díl na této kráse mají i olomoucké barokní památky. Mezi nimiž dominují sloupy a kašny.
Na začátku 18. století postihla Moravu a také město Olomouc morová epidemie. Z vděčnosti za ukončení moru a k Boží slávě byl na Horním náměstí postaven v letech 1716 – 1754 sloup Nejsvětější trojice. 35 metrů vysoký sloup představuje nejvyšší sousoší České republiky a jeho součástí je i malá kaple. Od roku 1995 je společně s Mariánským sloupem a barokními kašnami národní kulturní památkou a v roce 2000 byl, jakožto jedno z vrcholných děl středoevropského baroka zařazen mezi světové dědictví UNESCO (zdroj wikipedie). Je zajímavé, že všichni umělci a řemeslníci, kteří pracovali na stavbě sloupu, byli olomouckými občany.
Trojičnímu sloupu však předcházela stavba Mariánského (Morového) sloupu na Dolním náměstí, jeho staviteli Václavu Renderovi se tento sloup zdál málo honosný, a tak přesvědčil městskou radu ke svolení postavit na Horním náměstí okázalejší sloup pro Boží slávu. Na místě, kde dnes můžeme obdivovat sloup Nejsvětější trojice, stála původně kašna, kterou dal Render na své náklady přemístit.
Olomouc má na svém území hned několik barokních kašen, nejstarší je kašna Neptunova na Dolním náměstí. Druhou nejstarší je kašna Herkulova. Tu můžeme nalézt na Horním náměstí. Barokních kašen je v Olomouci celkem osm, ale nacházejí se zde i jiné, moderní kašny. Třeba kašna Arionova na Horním náměstí, jež však má podle mého laického názoru ke kráse barokních kašen hodně daleko. Působí na mě nesourodě a její jednotlivé části poněkud rozházeně. Ale je to jen můj subjektivní názor. Stavba byla dokončena v roce 2002.
Kromě kostelů a kaplí můžeme obdivovat i krásu Klášterního Hradiska, ve kterém byl původně premonstrátský klášter a v současné době je zde vojenská nemocnice.
Architektonický návrh vytvořil Giovanni Pietro Tencalla a byl postaven na místě původního starého kláštera z počátků vzniku města Olomouce. Má téměř čtvercový půdorys a stojí na vyvýšeném pahorku.
Perlou mezi barokními stavbami je určitě poutní Bazilika Navštívení Panny Marie, která se nachází na Svatém Kopečku u Olomouce. Tato velkolepá a nádherná stavba je dominantou celého okresu Olomouc, od roku 2018 je celý areál premonstrátského probošství prohlášen za národní kulturní památku ČR. Od Baziliky je překrásný výhled na krajinu Hané.
K barokním památkám Olomouce musíme přičíst také barokní a klasicistní pevnostní architekturu.
Při návštěvě Olomouce každý z nás může nalézt památku, která ho přímo nadchne, jen je třeba chodit nejen s otevřenýma, vnímavýma očima, ale také s otevřeným srdcem a myslí.

Podrobnosti o kašnách se můžete dočíst zde.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%