Ignis Brunensis 2019 dnes startuje: Co potěší fanoušky ohňostrojů?

Ohňostroje

Autor: Jan Novák, stars24.cz

24. května 2019 11:00

Diváci letos uvidí na 22. ročníku festivalu Ignis Brunensis na Brněnské přehradě tři soutěžní ohňostroje. Představí se tvůrci z Portugalska, Filipín a Norska. Nad hradem Špilberk diváci zhlédnou dva ohňostroje, které budou věnované 150. výročí brněnské městské hromadné dopravy a třem brněnským univerzitám, které letos slaví výročí, řekl dnes na tiskové konferenci za organizátory Ondřej Morávek ze společnosti Snip&Co.

Festival zahájí v pátek 24. května ohňostroj nad Špilberkem, který připomene 150. výročí městské hromadné dopravy v Brně. Dnes tedy čekejte ve 22:30 nad hradem Špilberk zahajovací ohňostrojné prelude s názvem „MHD ve třech stoletích: Koněspřežka – Carolinka – Šalina“. Bude odpáleno brněnským týmem Theatrum Pyroboli na počest 150. výročí městské hromadné dopravy v Brně.

Zahájit dvaadvacátý ročník Ignis Brunensis a oslavit výročí brněnské městské dopravy plánují čeští ohňostrůjci z Theatrum Pyroboli. Designér Ivan Martinek si na 24. května přichystal magické obrazy i originální efekty. Diváci je budou moci pozorovat od 22:30 nad hradem Špilberk.

Na jakou část své show byste diváky upozornili?Naše slavnostní zahájení přehlídky Ignis Brunensis se věnuje 150. výročí brněnské městské dopravy a jejímu vývoji napříč třemi staletími. S obsahem jednotlivých obrazů chceme probudit představy diváků. Rád bych vyzdvihl třetí, závěrečnou část, týkající se elektrických vozů - tedy šalin. Rytmus hudebního podkladu nám otevřel prostor pro fantazijní obrazy na obloze nad brněnským Špilberkem. Proměna zlatých krekových koulí v barevné gejzíry vzbuzuje pocit dynamických částic fyzikálních procesů. Právě rychlost a techniku vnímáme jako obraz 21. století. Pohyb v prostoru a přenos lidí a těles po městech je nedílnou součástí každého dne. Proto jsme se rozhodli, že zvýšíme míru zážitků zajímavými materiály v různých výškových hladinách.

Mohou diváci očekávat nějaké překvapení nebo něco speciálního z hlediska efektů?Máme připravenou originální sestavu materiálů, ze kterých skládáme magické obrazy a vše zakončíme gradací ve finále ohňostroje. Skladbu materiálů bych přirovnal ke škále barev, kterou používají malíři. Jde především o jejich designové zpracování. Věřím, že v naší show si každý divák najde své oblíbené barvy a efekty.

Jak jste pro svou show vybírali hudbu?Hudba neodmyslitelně dotváří atmosféru celé show, vybírali jsme ji proto pečlivě a tak, aby připomínala jednotlivé epochy hromadné dopravy. První obraz se věnuje takzvané koněspřežce, doprovázené Rossiniho overturou k opeře Vilém Tell, jejíž rytmus připomíná koňský cval. Století páry symbolizuje Karolinka, parní lokomotiva, podkreslená Dvořákovou Humoreskou. Závěr, století elektrické „šaliny", spojuje dynamická hudba soundtracků světoznámého Hanse Zimmera.

Takže se máte na co těšit. 

Co nás čeká na festivalu dál?

Prvním ohňostrojem na přehradě bude 1. června český ohňostroj z dílny Flash Barrandov SFX, který ale nebude zařazen do soutěže. Soutěžní přehlídky se uskuteční 5., 8. a 12. června.

"Jsme rádi, že se nám podařilo zajistit účast tvůrců z Filipín, poprvé se na festivalu představí Norové. Portugalci budou obhajovat vítězství z roku 2009," řekl Morávek. Na epilog se diváci mohou těšit 15. června, kdy festival zakončí český ohňostroj nad Špilberkem, který bude věnovaný brněnským univerzitám. Masarykova a Mendelova univerzita slaví 100 let, Vysoké učení technické 120 let.

Tvůrci musí do svých soutěžních představení zakomponovat dvouminutovou část skladby The Charleston. Společně s povinnou hudební částí potrvají soutěžní ohňostroje minimálně 17 minut a začínají vždy v 22:30.

Vstupné je zdarma a poblíž přístaviště bude placená zóna s tribunami. Předprodej vstupenek do placené zóny bude zahájen 1. dubna prostřednictvím Turistického informačního centra města Brna.

Témata: ignis brunensis Ohňostroje