reklama

Vítězka Superstar 2018 Tereza Mašková otevře devátý ročník Týdne čtení dětem

reklama

Devátá edice tradičního celostátního svátku dětí a literatury bude zahájena slavnostní inaugurací v PLZNI. Plzeňské školáky čeká v pondělí 3. června 2019 pestrý kulturní program v dopoledních hodinách v prostoru Klempírny industriálního prostoru DEPO2015. V týdnu od 1. do 7. června proběhnou napříč republikoudesítky čtení pro děti, setkávání s autory, výstavy, besedy či jiné mezigenerační aktivity ve školách, školkách, knihovnách, kavárnách, v obcích a městech. Cílem projektu je motivovat rodiče, aby svým dětem hlasitě předčítali, sdíleli čas, prostor a emoce. 

„Ne vždy si uvědomujeme, jak negativní vliv na dětskou duši má přebytek virtuálních vjemů. Děti i mladí lidé, kteří tráví většinu volného času na počítači bez interakce 
s dospělým člověkem, zaměňují virtuální a mediální svět za ten skutečný. Chybí jim pak zdravý úsudek, přijímají špatná rozhodnutí a mají potíže v navazování zdravých, dlouhodobých vztahů. Předčítání či čtení, povídání a trávení společných chvil v rodině či venku s kamarády je jedna z nejdůležitějších věcí v životě dětí“,
říká ředitelka Celé Česko čte dětem, Eva Katrušáková. 

V roli moderátora se na zahájení představí herec a moderátor Honza Adámek, kterého znají téměř všechny děti z televizní soutěže AZ kvíz junior. „Čtení dětem podněcuje jejich přirozenou zvídavost a soutěživost. Proto se mimo jiné děti mohou těšit na „Kvízování s Honzou“, kdy si společně zasoutěžíme,“říká moderátor. 

V obou dopoledních programech (od 9.00 hod. a od 11.00 hod.) si pozve Honza na jeviště spisovatelku knížek pro děti Marku Míkovou, známou také jako princeznu z pohádky Jak se budí princezny. Zazpívat a také přečíst vtipné básničky přijde vítězka pěvecké soutěže Superstar 2018 TEREZA MAŠKOVÁ. Na závěr programu pro mladší děti se pak představí Divadlo Damdam a na starší děti se budou těšit skvělí plzeňští herci a hudebníci z dua Dubnička a Lahoda, kteří je naučí skládat písněVšichni malí hosté si domů odnesou krásnou novou knížku z nakladatelství Albatros, Mladá fronta nebo HOST! 

V loňském roce se k Týdnu čtení dětem přihlásilo více než 150 škol, školek, knihoven, mateřských center, literárních kaváren a dalších organizací, včetně měst a obcí. Organizace uspořádaly přes 200 jednotlivých akcí, kterých se zúčastnilo téměř 10 000 dětí. Desítky dalších setkání, čtení, besed, výstav a soutěží, které nebyly online registrovány, si nenechaly ujít tisíce dětí spolu s rodiči a veřejností. 

Všechny kulturní akce, které budou během prvního červnového týdne (ale nejen) probíhat na mnoha místech po celé zemi, mohou organizace online registrovat na www.celeceskoctedetem.cz, kde se průběžně zobrazují na interaktivní mapě republiky. 

Zároveň je možné registrací získat speciální propagační materiály s celostátní grafikou 
9. Týdne čtení dětem v ČR. Jsou to zejména plakáty a záložky do knížky pro děti. 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama