Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Stát se musí podle soudu omluvit za Zemanův výrok o Šarapatkovi

Prezident Miloš Zeman foto: ČTK

Praha - Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl v pátek Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale z úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Hradní právník Marek Nepsala řekl, že soud podle jeho názoru postupoval formalisticky. Předpokládá, že ministerstvo financí podá odvolání a rozsudek "bude revidován".
  13:13aktualizováno  14:45

„Prezident uvedl, že pana Šarapatku vyhodil. Nevyjadřoval se o konkrétním pracovněprávním úkonu, ale o tom, že s tím člověkem nechce spolupracovat, forma onoho úkonu je potom sekundární,“ popsal Nespala pohled Hradu. Doplnil, že se musí se seznámit s odůvodněním rozsudku a pak bude intervenovat, aby odvolání bylo podáno a rozsudek byl revidován. 

Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Napsal to v pátek server iDNES.cz. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že se ministerstvo financí odvolá. ČTK sdělil, že prezidenta se spor netýká.

‚Patří do vězení, nebo na psychiatrii.‘ Podle Zemana měla ODS Langa za výroky vyloučit

Ministerstvo financí má podle rozhodnutí soudu zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou za Zemanův dehonestující výrok do sedmi dnů od právní moci rozsudku, píše server. Právní zástupkyně ministerstva serveru řekla, že o odvolání se nejprve poradí s prezidentovým advokátem. Mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík potvrdil ČTK, že ministerstvu byla dnešním rozsudkem uložena povinnost omluvit se žalobci za Zemanův výrok. 

„Samotné rozhodnutí soudu však bude moci MF podrobněji komentovat teprve poté, co mu bude doručeno písemné vyhotovení rozsudku,“ doplnil.

„Pana prezidenta se spor netýká, nebyl účastníkem sporu a nejedná se o jeho omluvu. Rozsudek není pravomocný, předpokládáme, že se ministerstvo financí odvolá,“ sdělil Ovčáček ČTK v textové zprávě.

Zdeněk Šarapatka.

Zeman o Šarapatkovi mluvil v televizi Barrandov v listopadu 2017. „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě než (na) úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost,“ řekl tehdy. Šarapatka ale podle žaloby v říjnu 2010 poslal vedoucímu úřadu vlády výpověď a později s úřadem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru. Příslušné dokumenty předložil jeho právník soudu jako důkaz.

„Není to poprvé, co pan prezident lhal. Lže tradičně, je otázka, zda to je s ohledem na jeho zdravotní stav, nebo je to lež vědomá. Tento výrok potom žil svým životem, objevil se v dalších médiích,“ řekl serveru Šarapatka. Doplnil, že žalobou se domáhá omluvy, finanční odškodnění nechce.

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Výpověď podle žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj tehdejšího premiéra ve vztahu ke kauze Olovo.

Výběr případů, kdy se Miloš Zeman (či zástupci státu v době, kdy je prezidentem) omluvil či měl omluvit za některé své výroky:

  • Letos v dubnu se Zeman omluvil exstarostovi Vídně Michaelu Häuplovi, jehož na základě nesprávné informace kritizoval za to, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Omluvila se i česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace.
  • V říjnu 2017 se Zeman omluvil občanům Žatce za hanlivá slova o zdejším náměstí.
  • V srpnu 2017 se Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru Blesk.cz omluvil expremiérovi Petru Nečasovi za to, že uvěřil tvrzení tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a vrchního státního zástupce Ivo Ištvána ohledně "obří" kauzy související se zátahem na Úřad vlády. Nečas podal demisi a Zeman nenechal vládu vybrat nového premiéra, zvolil cestu úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka.
  • V listopadu 2016 se Zeman omluvil velvyslanci USA Andrewu Schapirovi, o kterém řekl, že se "jako téměř jediný z velvyslanců" nezúčastnil oslavy státního svátku 28. října. Americké velvyslanectví tvrzení odmítlo a doložilo velvyslancovu účast. Zeman řekl, že chybnou informaci dostal od protokolu prezidentské kanceláře.
  • České televizi se Zeman v červenci 2015 omluvil za to, že její kanál ČT1 v případě reportáže o dovolené na Vysočině zaměnil za TV Nova. O ČT v souvislosti s reportáží tvrdil, že "jako vždy lže".
  • Stále není vyřešen spor o Zemanův výrok o tom, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v době nástupu nacismu článek s název "Hitler je gentleman". Omluvy se dožaduje Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Zeman, který je vedlejším účastníkem sporu, již v dubnu 2015 slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se. Později prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu, nikoli za výrok samotný.
  • V dubnu 2007 rozhodl soud o tom, že se Zeman musí omluvit za svůj výrok o novináři Ivanu Brezinovi. Zeman v roce 1999 jako premiér řekl, že Brezina psal za úplatu články podporující dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Vrchní soud v Praze Zemanovi nařídil, aby se omluvil a zaplatil Brezinovi odškodné 50.000 korun a soudní náklady.
  • V roce 2000, tedy téměř tři roky po soudním rozhodnutí, se Zeman omluvil někdejšímu spolustraníkovi Jozefu Wagnerovi. Ten Zemana zažaloval v roce 1997 kvůli jeho prohlášení, že Wagnera po vyloučení z ČSSD nechtěli do svých řad přijmout ani komunističtí poslanci.
  • V červnu 2000 zveřejnil Zeman na příkaz soudu v televizi Nova omluvu místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi. Zeman dlužil Mackovi omluvu za to, že v televizi prohlásil, že Macek zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů a privatizaci označil za "jednoznačné tunelování".
  • V lednu 2000 se uzavřela takzvaná kauza Zieleniec, kterou odstartoval tehdejší premiér Zeman v červnu 1999 prohlášením v ČT, že ministerstvo zahraničních věcí uzavřelo za působení ministra Josefa Zieleniece (tehdy ODS) asi 60 smluv na jeho osobní prezentaci. Zieleniecovi se omluvil ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD), z jehož informací Zeman čerpal.
  • Spor s šéfem ČSSD Zemanem vedl také exposlanec a pozdější policejní ředitel v Náchodě Milan Hruška, o němž Zeman v květnu 1993 prohlásil, že měl "s jistými obtížemi absolvovat sedm tříd základní školy". Podle soudu se Zeman měl Hruškovi omluvit a dát odškodnění 100.000 korun. Podle MfD z března 1997 Zeman pokutu, kterou soud snížil na 20.000 korun, zaplatil, ale omluvu rozhlas neodvysílal. Zeman řekl, že omluva byla záležitostí tiskového oddělení strany.
Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...