ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2019 12:52:00

O geologickém průzkumu jednali zastupitelé až do pátečních ranních hodin

O geologickém průzkumu jednali zastupitelé až do pátečních ranních hodin

Noční jednání zastupitelstva přineslo spoustu otázek, ale jedinou odpověd. Koalice nemá ani v takto zásadní otázce jasno. Otázky opozice totiž promlčela.

 Zastupitelé déle než pět hodin jednali o geologickém průzkumu na metro D, opozice se dotazovala na okolnosti tajné volby na pondělním jednání Rady, protože nebylo jasné, co Radu k tajnému hlasování vedlo a zda tím odpovědnost za 1,5 miliardovou zakázku pouze nepřehodila na zastupitele.

„Metro D stále nemá vyřešeny pozemky a územní rozhodnutí bylo napadeno žalobami. Může se tedy klidně stát, že na mnoho let zůstane pouze u geologického průzkumu za 1,5 miliardy a náklady na zabezpečení štol budou 50 milionů ročně. Tím by vznikala škoda městu, za kterou by byli odpovědni zastupitele,“ říká předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Patrik Nacher.

Na množství dotazů opozičních zastupitelů však Radní odmítali odpovědět a celým jednáním se v podstatě promlčeli.

„Ptal jsem se každého radního, jak v pondělí v tajné volbě hlasoval, ale jediná, kdo svůj postup sdělila, byla radní Kodrová Marvanová, která prý kvůli pochybnostem nehlasovala vůbec,“ doplnil zastupitel Radomír Nepil.

„Pane Radní, vy máte na vizitce, že jste Radní pro transparentnost, proč nám tedy nechcete transparentně sdělit, jak jste hlasoval? Říkat si pak Radní pro transparentnost je opravdu absurdní,“ ptal se zase pirátského Radního Adama Zábranského Ondřej Prokop.

V průběhu projednávání bodu byl vyzván i místopředseda Pirátské strany Jakub Michálek, aby sdělil své stanovisko k tajné volbě. „Ani já, ani Pirátská strana nepodporujeme tajné hlasování a usnesli jsme se, že se do budoucna nebude opakovat,“ řekl pirátský poslanec.

V průběhu jednání se ukázalo, že koalice je v jedné z klíčových otázek naprosto nejednotná. „Celé jednání je jeden velký chaos. Koalice se nedokázala dohodnout, Piráti chtěli jednaní přerušit, TOP09/STAN chtěli hlasovat pro náš pozměňovací návrh, díky kterému by bylo nutné nejdříve uzavřít dohodu s vlastníky pozemků a vypořádat žaloby na územní rozhodnutí. Praha sobě chtěla hlasovat původní návrh náměstka Scheinherra,“ říká Patrik Nacher.

Zastupitelstvo nakonec v 6.30 ráno a několika hodinové pauze, během které se koalice domlouvala, schválilo původní návrh náměstka Scheinherra.

„Je škoda, že tento festival marnosti neměla možnost vidět veřejnost, protože jednání cíleně probíhalo přes noc,“ uzavírá Nacher.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama