Předvolební debata v České televizi prohrála na celé čáře s hokejem - ilustrační snímek

Předvolební debata v České televizi prohrála na celé čáře s hokejem - ilustrační snímek Zdroj: Repro ČT

Debata o EU utrpěla na ČT těžkou porážku: Osmkrát více lidí sledovalo hokej s Německem

V souvislosti s volbami do Evropského parlamentu existují oprávněné obavy, že k nim v České republice přijde jen málo voličů. Před pěti lety to bylo pouze 18,2 procenta oprávněných voličů. Také čtvrteční velká a opulentně pojatá debata šéfů parlamentních stran, která proběhla na ČT1 a ČT24, měla mimořádně nízkou sledovanost. Čtvrtfinálový zápas české reprezentace s Německem na Mistrovství světa v Bratislavě, který se uskutečnil v ten samý čas, sledovalo až osmkrát více televizních diváků.

Debata devíti předsedů parlamentních stran den před volbami by logicky měla přitáhnout velkou pozornost. Tentokráte se to nestalo, přestože diskuse, kterou moderovala Světlana Witowská, se zúčastnili Andrej Babiš, Ivan Bartoš, Petr Fiala, Tomio Okamura a další špičky naší politické scény. Dívalo se v průměru pouhých 262 tisíc lidí, což je skutečně velmi málo. Ve stejný čas ještě běžel na TV Barrandov diskusní pořad „Týden s prezidentem“, který měl naprosto podprůměrnou sledovanost, jen necelých sto tisíc lidí. To je daleko méně než v předchozích týdnech.

Naopak na hokej s Německem na ČT sport se v ten samý večerní čtvrteční čas koukalo přes 2 miliony diváků. Hokejová smršť tak zcela převálcovala volby do Evropského parlamentu. Ovšem osminásobný rozdíl se jeví jako monumentální. I podle toho je vidět, co Čechy momentálně zajímá.

Světlana Witowská z České televize byla loni hodně chválena za vedení finální debaty prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Ale tentokráte i ona působila poněkud kramářským dojmem. Místo věcné diskuse jsme často sledovali spíše hádky na pomyslné politické tržnici. Navíc jsme se nedozvěděli vůbec nic nového a moderátorka ani neopravila některé chyby, kterých se politici dopouštěli v případě evropských reálií. Například když Jiří Pospíšil z TOP 09 chybně uvedl, že Rusko okupuje Kypr, přitom správně měl být samozřejmě Krym.

Pokud by sledovanost debaty předsedů rozhodujících politických stran měla kopírovat volební účast v hlasování do Evropského parlamentu, tak se na žádná velká čísla v pátek a v sobotu nepřipravujme. Ostatně předvolební průzkumy hovořily stejně.

Také předchozí dvě debaty s lídry jednotlivých kandidátek v České televizi, neměla dobrá čísla sledovanosti. V úterý večer 21. května měla diskuse lídrů kandidátek čtyř nejsilnější stran (podle průzkumů) na ČT24 sledovanost jen kolem 90 tisíc diváků. To dá označit za katastrofu. A debata jiných čtyř lídrů 16. května dosáhla pouze 50 tisíc diváků. Tato dvě čísla se dají označit za katastrofu. Mnoho diváků nepřilákala 15. května ani diskuse šesti vedoucích kandidátů hlavních evropských politických sil, kteří se ucházejí o post předsedy Evropské komise (i za účasti Jana Zahradila z ODS), kterou pořádala Evropská vysílací unie. Ta ale začala na ČT24 až po 23 hodině večer, takže u ní se mohutná sledovanost čekat nedala.

V každém případě byla sledovanost televizních diskusí k volbám do Evropského parlamentu v České republice velmi podprůměrná. Opět se tak potvrdilo, že politikům se pořád nepodařilo vysvětlit občanům proč volit do europarlamentu a proč je to důležité. Odtrženost voličů od bruselské byrokracie tak pokračuje.

Eurovolby online >>>