Expolicista za úplatek varoval před kontrolami ubytoven, dostal pokutu

  16:02
Bývalý policista Petr Hynek, který vyzrazoval provozovatelům plzeňských ubytoven plánované kontroly cizinecké policie a vzal za to úplatek, dostal u soudu peněžitý trest. Stejný trest dostal i ukrajinský podnikatel, který Hynkovi peníze za informace nabídl.

Petr Hynek zneužil pravomoc úřední osoby a přijal úplatek. Potrestán byl pokutou. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Bývalý příslušník cizinecké policie Petr Hynek se podle pravomocného verdiktu Okresního soudu Plzeň-město dopustil zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

„Za to mu byl uložen peněžitý trest ve výši 70 tisíc korun a propadnutí věci,“ uvedla soudkyně Lucie Bočková. Propadnutí věci se vztahuje na 20 tisíc korun, které obžalovaný přijal od ukrajinského podnikatele Viktora Tsapuka loni v listopadu v Rokycanech.

Krátce po převzetí obálky s penězi zatkli oba muže detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Peněžitý trest ve výši 60 tisíc korun uložila soudkyně také obžalovanému podnikateli Tsapukovi. „Tento verdikt pravomocný není, obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání,“ dodala Bočková.

Hynkovi přitom hrozilo až deset let vězení, podnikateli šest let.

Podle státního zástupce nejméně od července do listopadu 2017 dostávali od Hynka informace čtyři cizinci provozující v Plzeňském kraji ubytovny. Dohromady šlo o téměř třicet SMS a hovorů.

„Obžalovaný poskytoval provozovatelům neveřejné informace o plánovaných akcích cizinecké policie v úmyslu umožnit jim před kontrolami provést taková opatření, která umožní zakrýt porušování předpisů v oblasti ubytování a zaměstnávání cizinců. Lidem, kterým informace poskytoval, umožnil neoprávněný prospěch,“ uvedl státní zástupce.

Expolicista přijal od podnikatele z Ukrajiny úplatek 20 tisíc korun

Dodal, že nejméně v jednom případě, a to v Rokycanech, přijal třiapadesátiletý Hynek od Tsapuka úplatek ve výši 20 tisíc korun.

Hynek u soudu nejprve tvrdil, že informace předával proto, aby provozovatelé umožnili vstup do objektů. Později přiznal, že si myslel, že by po odchodu od policie mohl u Tsapuka pracovat.

„Jednou se zmínil, že zaměstnává Čechy a další, které dobře platí a mají služební auta. Asi jsem se mu chtěl zavděčit, kvůli práci. Začal jsem zprávy posílat sám od sebe. Asi blbost,“ řekl Hynek, kterého nadřízení po 27 letech propustili od policie bez nároku na výsluhu.

Bývalý policista varoval cizince před kontrolami (5. 2. 2019) 

5. února 2019

Autor: