Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechápu, proč Hansena náhle zpochybňují, reaguje Burian na krizi opery

  16:55
Ředitel Národního divadla Jan Burian zareagoval na otevřený dopis, který mu adresovalo přes tři sta osobností obou oper naší první scény. Vadí jim působení a výběr nového uměleckého šéfa Pera Boyeho Hansena. „Mrzí mě, že situace došla k tomu, že s vámi musím komunikovat prostřednictvím dopisu,“ uvedl Burian.
Ředitel Národního divadla Jan Burian (25. září 2018)

Ředitel Národního divadla Jan Burian (25. září 2018) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Nespokojenost souboru s nastupujícím uměleckým šéfem Opery Národního divadla a Státní opery Pera Boyeho Hansena, kterou zdejší zaměstnanci minulý týden formulovali v otevřeném dopisu řediteli první scény Janu Burianovi, vyústila v rezignace dosavadního uměleckého ředitele opery Petra Kofroně i ředitelky opery Silvie Hroncové.

Norský divadelní režisér se má funkce ujmout 1. srpna. V dopise zaslaném Burianovi položili 31 otázek k vizi a směřování Opery ND a Státní opery. Dopis podepsalo 339 osobností. Organizátoři dopisu vyjádřili znepokojení nad dosavadní činností Hansena, který byl před nástupem do funkce uměleckého ředitele jmenován poradcem ředitele ND Buriana.

„Za devítiměsíční působení v této funkci nepředstavil základní vizi a uvedl soubor opery do krizového stavu,“ píše se v textu. Mimo jiné Hansenovi vyčítají, že se dosud věnoval úzkému segmentu, zejména výměně českých sólistů za sólisty ze zahraničí, a neseznámil se s českou legislativou, vnitřním chodem divadla a uměleckým provozem.

„Proč jsou některé názory pana Hansena nebo (budoucího hudebního ředitele Státní opery Karla-Heinze) Steffense v poslední době z ničeho nic veřejně zpochybňovány, upřímně nechápu,“ uvedl Jan Burian v oficiální odpovědi na otevřený dopis.

„Sám jsem se zúčastnil několika jednání s paní Hroncovou a panem Hansenem o budoucím programu. Byl jsem svědkem toho, že se shodli na podobě zahájení provozu Státní opery nebo na inscenačním týmu pro Mistry pěvce norimberské. Jak to, že to teď vypadá jinak? Podobné a normální debaty jsem ostatně vedl i s panem Kofroněm a paní Hroncovou při jiných příležitostech,“ pokračuje ředitel v dopise, kde se v pěti souhrnných blocích snaží zodpovědět všech jedenatřicet otázek týkajících se výběru Hansena, příští sezony či organizačního řádu.

„Sezonu 2019/2020 naplánovalo pochopitelně dosavadní vedení Opery a disponovalo k její přípravě všemi pravomocemi. Program Opery se vytvářel vždy v dialogu celého uměleckého vedení a všech dalších spolupracovníků,“ uvádí dále Burian.

Dosluhující umělecký šéf souboru Petr Kofroň rezignoval dva měsíce před koncem svého funkčního období. „Mrzí mne, že dva měsíce před koncem svého mandátu rezignoval na svou funkci můj dlouholetý umělecký přítel. Bez ohledu na události posledních dnů mu za spolupráci děkuji. Jeho kompetence jsem v souladu s vnitřními předpisy převzal dočasně sám,“ uvedl Burian ke Kofroňovu kroku.

„Odchod paní Hroncové beru jako rezignaci na příležitost pokračovat v nabízené manažerské funkci. Nová správní ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery MgA. Bohdana Malik nastoupí na uvolněnou pozici 1. června. Jejím prvním úkolem bude dokončení organizačního řádu Opery,“ dodal k odchodu Hroncové.

Změna není snadná

„Změna vedení není nikdy snadná, proto vytvářím časový prostor, aby byl přechod plynulý, a nikoliv ‚revoluční‘. Ve významných operních domech je jméno budoucího uměleckého ředitele známo s velkým i několikaletým předstihem. Vzniká tak příležitost pro dostatečnou vzájemnou adaptaci. Bylo tomu tak i při příchodu nových uměleckých ředitelů Baletu a Činohry Národního divadla. Ani tam to nebylo bez problémů, ale proběhlo to se ctí,“ uvedl ještě Burian. 

V dopise dále popisuje průběh Hansenova výběru a vyjmenovává i další kandidáty, kteří byli během procesu osloveni. „O procesu výběru jsem pochopitelně od začátku informoval paní Silvii Hroncovou, neboť jsem počítal s její další spoluprací. S některými kandidáty se setkala také osobně,“ upozorňuje Burian. „Pan Hansen je pochopitelně zaměstnán a odměňován podle platných právních předpisů,“ ujistil ještě ředitel Národního divadla.

Reakci autorů původního dopisu Burianovi redakce shání.

Hansen po příjezdu do Prahy letos v únoru uvedl, že chce posílit mezinárodní postavení Opery ND, oživit historii české opery, zvýšit počet nových produkcí a profilovat umělecké soubory Opery ND a Státní opery. 

Hansenův tým, do kterého patří i německý dirigent a budoucí hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens, se soustředí na znovuotevření historické budovy Státní opery po generální rekonstrukci. Divákům se má Státní opera poprvé představit slavnostním operním gala 5. ledna 2020.

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

30. dubna 2024  12:02

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293...

Nejlepší golfistky se opět sejdou v Berouně na Tipsport Czech Ladies Open

30. dubna 2024  9:10

Koncem června se v Royal Beroun Golf Clubu odehraje Tipsport Czech Ladies Open. Na turnaj ze...

RECENZE: Jdu vyhnat z Kremlu Putina, líčí skutečný Šamanův příběh

30. dubna 2024

Osm tisíc kilometrů pěšky, jen s károu a dvěma psy, hodlal urazit jakutský šaman Alexandr Gabyšev....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...