Vědci vyvinuli plast, který lze neustále dokola recyklovat

Planeta Země je zaplavena plasty. Organická hmota působí ve volné přírodě ekologickou katastrofu. Ačkoli se západní společnosti snaží plasty vracet do oběhu recyklací, ne všechny umělohmotné materiály znovu použít lze. Kalifornští vědci ale tvrdí, že vyvinuli nový typ plastu, který lze recyklovat neustále dokola. Jeho stavební prvky dokážou pomocí kyseliny rozložit jako lego a sestavit je znova do zcela nové formy.

Rozložení a složení materiálu prý probíhá bez ztráty kvality a pokaždé lze měnit texturu, barvu i tvar.

Jako lego

„Je to jako lego, monomery můžeme přestavět do rozličných tvarů, barev a textur,“ tvrdí vědci z Lawrence Berkeley National Laboratory v Kalifornii.

V současnosti lze z plastů lidmi vrácených do oběhu použít k recyklaci necelou třetinu materiálů.

„Většina plastů je vyrobena s tím, že už nebude nikdy znova recyklována. Ale my jsme vyvinuli nový způsob tváření plastů, který recyklaci zvažuje z molekulárního hlediska,“ tvrdí jeden z autorů doktor Peter Christensen.

Recyklace v kruhu

Jeho tým vyvinul plasty, které vznikají spojováním základních stavebních prvků – monomerů – do nichž lze přidávat další látky, jimiž se mění textura a barva. Výsledný plast lze v kyselině opět rozložit na monomery a vyloučit z něj přidané látky. Monomery se pak použijí znova bez ztráty kvality.

„Změnili jsme cestu recyklace plastů z lineární na kruhovou,“ dodává doktor Brett Helms z Kalifornie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat