Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Zakarin se předvedl na Lago Serru. Růžový dres udržel bojovný Polanc

Ilnur Zakarin dal zapomenout na dosud nevýrazné výkony a vyhrál třináctou etapu Giro d'Italia. Ruský závodník byl nejsilnější z početného úniku. V průběžném pořadí si polepšil také v etapě třetí Mikel Landa, naopak další čas poztrácel Simon Yates. Růžový dres před Primožem Rogličem udržel na svých zádech Jan Polanc.

Ilnur Zakarin
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Zakarin nastoupil dva kilometry pod vrcholem Lago Serru svému baskickému soupeři Mikelu Nievovi a dojel si pro cenný triumf. Cenný tím spíše, že se díky němu vrací do boje o přední příčky pořadí. V cíli měl Rus náskok na Mikela Landu (+ 1:20), Baukeho Mollemu (+1:45), Primože Rogliče s Vincenzem Nibalim (+2:57), Miguela Ángela Lópeze (+4:19) i Simona Yatese (+5:00).

Vedení udržel Jan Polanc, jeho odstup před slovinským krajanem Rogličem se ale ztenčil na dvě minuty a 25 vteřin. Třetí je Zakarin (+2:56), čtvrtý Mollema (+3:06), pátý Nibali (+4:09), šestý Richard Carapaz (+4:22) a sedmý Majka (+4:28). Na osmou příčku se posunul Landa (+5:08). Desítku uzavírá López (+7:48), Yates je dvanáctý (+8:14).

Je nám líto, video expirovalo.
Zakarinova chvíle slávy přišla na Lago Serru

Jak 13. etapa probíhala?

Dokáže Jan Polanc udržet růžový dres? Povede se Baukemu Mollemovi ambiciózní útok? Jak vydrží ataky soupeřů Primož Roglič a kdo vůbec zvítězí na Colle del Nivolet (Lago Serru)? Jestliže předchozí etapy Gira byly téměř pranýřované za svou jednotvárnost, v třinácté etapě si už nikdo stěžovat nemohl. Vždyť se toho na silnici dělo skutečně mnoho.

Klíčem k etapě byl tah stáje Trek-Segafredo, která do úniku vyslala průběžně šestého muže pořadí Mollemu. Nizozemec byl navíc jen necelé dvě minuty za Rogličem a to z něj dělalo velké nebezpečí. Navíc měl zkušený cyklista k ruce dva domestiky, italské vrchaře Gianlucu Brambillu a Giulia Cicconeho. Nechyběl ani Ilnur Zakarin a Mikel Nieve.

Mollema a spol. přejeli dva těžké kopce a na prahu toto třetího měli náskok dvou minut na skupinu favoritů. Stoupání na Nivolet, které vede chráněnou přírodní krajinou a závod jej dosud nikdy neabsolvoval, patří mezi ty vůbec nejkrásnější na programu letošního Gira. Se svým sklonem a délkou se ovšem ale musí řadit také mezi ty nejtěžší.

Vše odstartoval patnáct kilometrů před vrcholem Mikel Landa, který rozpoutal v prudkém sklonu peklo. Jeho tempu nikdo ze soupeřů nestačil, navíc odpadl Simon Yates. Zatímco Brit nestačil kondičně, Miguel Ángel López ztrácel čas vinou technických problémů. Společně se snažili vrátit se zpátky k ostatním.

Mezitím probíhal souboj o vítězství, v němž po překvapivém odpadnutí Mollemy zbyli Zakarin s Nievem. "Orel z Tatarstánu" baskickému sokovi odjel dva kilometry pod vrcholem a získal etapové vítězství. Co ruského cyklistu ale zajímalo ještě více, byl získaný čas, kterým smazal značnou část své ztráty z časovek. 

Za duelem Zakarin-Nieve dojel spokojený Landa, který také posbíral zpět část svého manka, a hned za ním Rafal Majka s Richardem Carapazem. Za jejich zády pak proběhl ještě souboj Nibali-Roglič. Ten skončil remízou: ani jeden ze soupeřů nedokázal protivníka zlomit a dojeli kolo vedle kola.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 13. etapa Pinerolo - Ceresole Reale (196 km):

1. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) 5:34:40, 2. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) -35, 3. Landa (Šp./Movistar) -1:20, 4. Carapaz (Ekv./Movistar) -1:38, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:45, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -2:07, 7. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 8. Nibali (It./Bahrajn-Merida) oba -2:57, 9. Sivakov (Rus./Ineos) -3:34, 10. Formolo (It./Bora-hansgrohe) -3:50, ...36. Hirt (Astana) -17:10.

Průběžné pořadí: 1. Polanc (Slovin./SAE Emirates) 54:28:59, 2. Roglič -2:25, 3. Zakarin -2:56, 4. Mollema -3:06, 5. Nibali -4:09, 6. Caparaz -4:22, 7. Majka -4:28, 8. Landa -5:08, 9. Sivakov -7:13, 10. López (Kol./Astana) -7:48. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články