Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zoopark ve Zvoli, ze kterého dvakrát utekla puma, končí. Nemá licenci na provoz

Česko

  19:07
Zvole u Prahy - Zoopark ve Zvoli u Prahy musel jeho majitel zavřít. Uvedla to v pátek Česká televize. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) mu podle ČT další provoz zakázala, protože neměl potřebnou licenci ministerstva životního prostředí. Majitel na sociální sítě napsal, že zoopark se bude v příštích dvou měsících stěhovat. Podle ČT na kameru mluvit nechtěl. Zoopark měl už dřív problémy, chybělo mu třeba stavební povolení pro výběhy. Dvakrát z něj také utekla puma.

Zvěrolékaři se zajímají o to, zda místní zvířata nejsou týraná. foto:  Petr Topič, MAFRA

Podle České televize počet zvířat v zooparku odpovídá zoologické zahradě, majitel by proto měl mít na provoz zvláštní povolení. „Tím, že se ten zoopark rozrostl, tak samozřejmě tam je pak potřeba splňovat podmínky a to je především mít licenci,kterou uděluje ministerstvo životního prostředí,“ řekl v ČT ředitel ČIŽP Erik Geuss. „Tento park neměl zákonem předepsanou licenci,“ dodal.

V lednu veterináři neprodloužili zooparku povolení pro chov pum, protože výběhy vznikly bez stavebního povolení.

Podle policejní mluvčí Michaely Novákové uprchlý dvouletý samec pumy není...
Ze zooparku utekla puma již vloni v červenci.

„Tento zoopark je opakovaně problematický a opravdu na kontroly chodíme několik posledních let,“ řekl v ČT mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. „Většinou tam nacházíme závady, nestalo se, že by to bylo v pořádku,“ dodal. Poslední kontrola se odehrála v březnu, veterináři podle ČT dospěli k závěru, že chybí vybavení pro chov a zabezpečení klecí proti útěku šelem a některá zvířata jsou chovaná nelegálně.

„Kontaktní zoopark se bude behěm dvou následujících měsíců stěhovat se všemi svými zvířaty, s čímž souvisí i odstranění všech problémových staveb. Z více nespecifikovaných dúvodů nebudeme uvádět přesně kam a kdy stěhování proběhne,“ uvedl majitel na oficiálních stránkách kontaktního zooparku ve Zvoli.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...