Kolik vypil „workoholik“ Telička čaje? V kampani padaly i vzkazy premiérovi: Udav se dotacemi

Perličky z předvolebního tisku

Kolik vypil „workoholik“ Telička čaje? V kampani padaly i vzkazy premiérovi: Udav se dotacemiNOVÉ
Perličky z předvolebního tisku Foto:

Foto: Jan Hrdlička

6
Domov
Sdílet:

Předvolební kampaň, to nejsou jen billboardy a spoty. Vedle klasických letáků se čím dál tím častěji prosazují také vlastní stranické noviny, které se voliče snaží zaujmout neokoukaným způsobem. Tradičně „progresivní“ Piráti ve svých Pirátských listech před volbami do Evropského parlamentu otiskli QR kódy, ale také křížovku, lídr hnutí Hlas a někdejší europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička o sobě zase tvrdí, že je workoholik a uvádí, kolik zeleného čaje za posledních 5 let ve funkci vypil. Koalice Svobodných pak připravila svou vlastní verzi seriálu Věřte nevěřte.

Čtěte také: Volte, jinak bude peklo na zemi, varuje Zeman. V Česku začaly volby do EP

Na jedné straně pirátská kandidátka, vedená IT specialistou Marcelem Kolajou, jinde názor předsedkyně Evropské pirátské strany Markéty Gregorové, hned o kousek dál pak QR kódy. Ty po načtení fotoaparátem mobilu či příslušnou aplikací čtenáře odvedou na web Pirátů, kde je možné zjistit, jak se coby volič zapojit do kampaně. „Namiř chytrý telefon nebo zamiř na evropapotrebuje.cz/ar a hledej poklad na této stránce,“ stojí v novinách. Na poslední straně si pak strana pro ty, kteří nejsou zrovna technologickými nadšenci, připravila křížovku.

To jednička hnutí Hlas Pavel Telička o sobě prohlašuje, že je „nejvlivnější český europoslanec“ a občanům sděluje, že je „workoholik ve vašich službách“. Mimo prohlášení dřívějšího europoslance hnutí ANO a jednotlivých bodů programu se člověk dozví o všemožných Teličkových úspěších. Nejde jen o titul prvního vyjednavače, který před rokem 2004 vedl rozhovory o vstupu České republiky do Evropské unie, jsou tu i položky jako „7865 hodin práce v budově EP v Bruselu a Štrasburku“, „1598,4 km nachozených pěšky během plenárních zasedání“ a pak také „357,5 litrů zeleného čaje vypitého během pěti let v EP“.

Perličky z předvolebního tisku
Perličky z předvolebního tisku Foto:

Foto: Jan Hrdlička

Koalice Svobodných, Liberland a Radostné Česko si připravila předvolební tisk s mottem „Odejdeme bez placení“. Po názorech lídra Víta Jedličky, prezidenta oficiálně neuznaného státu Liberland mezi Chorvatskem a Srbskem, následuje desítka faktů o EU ve formátu seriálu Věřte nevěřte. Čtenář má rozhodnout, jestli jsou uvedené výroky pravdivé, a na základě toho jsou mu pak přiděleny body. Mezi výroky patří takové jako „Tloustnutí populace má zamezit speciální daň na potraviny“. Svobodní a spol. pak uvádějí, že alternativou ke stávající osmadvacítce je odchod do Evropského sdružení volného obchodu. Palec nahoru udělili Římským smlouvám, platným od roku 1958, palec dolů zase brexitu. Následují rozhovory a názorové články společně se vzkazem premiérovi Andreji Babišovi „Udav se těmi dotacemi, ty bolševický noku!“.

Invenční umí být také hnutí SPD, které si klidně dá práci s vícero mutacemi svých novin. Kupříkladu ty čísla 7 na kandidátce hnutí, Roberta Vašíčka, rámují motýlky v barvě trikolóry a naplňují je četné hashtagy. Vašíček totiž vystupuje proti přílišné zástavbě na jihu Prahy a slibuje, že tamější obyvatele „ochrání před peklem výstavby“, má také „děti a pejsky a nedovolí, aby jim někdo ublížil“, a prohlašuje, že se nebude „nic bourat, stavět, zavírat žádné hřiště“. Z hashtagů se opakují ty typu #stavebniuzavera, #ghettoopatov či #parkovacipeklo. Jsou tu i titulky „SPD Praha 11 má nejlepší Facebook“, „Nechceme ghetto na Praze 11“, které doplňují Vašíčkovy fotografie s občany, psy či novorozenci.

Perličky z předvolebního tisku
Perličky z předvolebního tisku Foto:

Foto: Jan Hrdlička

Pořád se najdou konzervativní kampaně

Řada stran se nicméně stále drží vcelku konvenčního způsobu sebepropagace. Spojenci pro Evropu pod vedením TOP 09 a STAN rozesílají brožurku se svým programem, jednička občanských demokratů v evropských volbách a zájemce o post příštího předsedy Evropské komise Jan Zahradil představuje v letáku takzvané Evropské desatero ODS. Lidovci mají leták i vlastní noviny, pojímají je však seriózně. Jedná se víceméně o představení názorů lídra kandidátky Pavla Svobody, respektive dvojky a trojky Tomáše Zdechovského a Michaely Šojdrové.

Volební místnosti jsou ve volbách do Evropského parlamentu tradičně otevřeny v pátek 24. května od 14.00 do 22.00 a po noční přestávce v sobotu 25. května od 8.00 do 14.00. Výsledky ale budou zveřejněny až v neděli hodinu před půlnocí, protože se musí čekat na konec hlasování ve všech zemích Evropské unie.

Čtěte také: Zpívající Bartoš, turista Svoboda a trenér Poc. V kampani se hodí všechno

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články