Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

IndyCar od příští sezony s novou ochranou hlavy jezdce

IndyCar od příští sezony s novou ochranou hlavy jezdce

Systém pro sérii vyvinul Red Bull

Otevřeným kokpitům brzy odzvoní i v sérii IndyCar. Od příštího ročníku budou hlava jezdce a celý kokpit chráněny systémem, který vyvinul Red Bull, respektive jeho divize Red Bull Advanced Technologies. Jedná se o adaptaci aeroscreenu, který původně vyvíjel pro formuli 1.

IndyCar na „čelní sklo“ sázela už dříve. Společnost PPG, která má zkušenosti i s výrobou plexiskel pro stíhačky, vyvinula dokonce speciální materiál pojmenovaný Opticor. Testy v továrně ale ukázaly, že při extrémním zatížení systém neplní svojí funkci. Materiál se ohýbal a prohýbal, proto ho IndyCar nenasadila.

Ukázalo se totiž, že musí být zasazen do titanového rámu. Ten je obdobou systému halo. K šasi je připevněn po stranách i uprostřed v zorném poli jezdce a měl by ustát náraz o síle 150 kilonewtonů. Plocha je potažena vrstvou, která brání odleskům světla, vyhřívání ve skle má bránit zamlžování.Možné jsou i odtrhávací krajní vrstvy, jako je tomu u hledí přileb. Dallara vyvine systém, který umožní chladit prostor kokpitu a jezdce.

„Od chvíle, kdy byl v roce 2016 první prototyp vyvinut a předveden, potenciál aeroscreenu zvýšit bezpečnost jezdců v případě čelních nárazů do oblasti kokpitu byl jasný,“ řekl výkonný ředitel Red Bullu Christian Horner. „Toto partnerství s IndyCar dává Red Bull Advanced Technologies šanci plně prozkoumat tento potenciál a přijít s ochranným systémem, který může zachránit životy v přední americké formulové série. V příštích měsících budeme úzce spolupracovat s IndyCar a jezdci na rozvoji aeroscreenu a těšíme se, že výsledky uvidíme v závodech v roce 2020,“ dodal Horner.

„Spolupráce na aeroscreenu mezi Red Bul Advanced Technologies, Dallarou a IndyCar naplno ukazuje neutuchající oddanost a vášeň pro zvyšování bezpečnosti jezdců. Chceme poděkovat všem v Red Bull Advanced Technologies, že navrhli design, který bude značným posunem ve vývoji bezpečnosti v motorsportu, nejen v NTT IndyCar Series, ale po celém světě,“ podotkl prezident IndyCar Jay Frye.

V průběhu léta začnou systém testovat první jezdci. Dodán týmům by měl být letos na podzim.