Česko vybírá 21 europoslanců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Česko vybírá 21 europoslanců

Po plavání šla splnit občanskou povinnost.
Po plavání šla splnit občanskou povinnost. (Foto Aha! – David Malík, Jakub Poláček, Jana Gogová)

Česko od včerejška volí svých 21 europoslanců. Šanci vybrat ty nejlepší z více než osmi set zájemců máte ještě dnes do 14 hodin. Vrcholní politici šli ale příkladem a k urnám se dostavili už včera. Kdo nás v Bruselu nakonec bude zastupovat, se dozvíme až zítra ve 23 hodin, kdy odvolí jako poslední země EU i Itálie.

Vozíčkářka Vlasta Volfová (63): Hlas vhodila do urny doma
Na invalidním vozíku je Vlasta Volfová (63) z Ústí nad Labem upoutaná už dvacet let. Přesto jí není osud naší země a tentokrát i Evropy lhostejný. Volit je občanská povinnost, za totality jsme museli hlasovat všichni stejně, jsem ráda, že dnes můžu i takto vyjádřit svůj názor,“ svěřila se žena. Jak ale říká, do volební místnosti se na vozíku nedostane. „Jsou tam schody. Manžel se synem by mě museli vynést, to je ale až příliš komplikované,“ vysvětluje paní Vlasta, proč se rozhodla nakonec využít mobilní volební urnu. Tu jí až do bytu přinesly členky volební komise z ústeckého sídliště Kamenný vrch. Vzali s sebou pro jistotu i sadu volebních lístků a voličku nechali o samotě, aby mohla jeden z nich vložit do obálky. Přenosnou schránku komise otevře až při sobotním sčítání hlasů.

Otužilá Anna Ducháčová (90): Nejdřív si šla zaplavat do jezera
Byla úplně první ve své volební místnosti ve Zlíně, přestože si pár hodin předtím ještě zajela do Otrokovic zaplavat. Devadesátiletá Anna Ducháčová takhle testuje vodu zdejšího jezera od jara do podzimu. „Bylo to báječné, voda je sice studená, nějakých 17 stupňů, ale já jsem otužilá. A navíc odtud beru energii, jsem vždycky po čtvrthodině plavání jako znovuzrozená,“ rozplývala se už na břehu Štěrkoviště Anna Ducháčová. A znovuzrozená šla tak jako vždy k urně, protože to prý cítí jako čest i povinnost. „Evropa by měla být taková, jakou se snažím být i já. Pevná, silná a plná dobré nálady a hodně toho vydržet,“ dodala paní Anna, které se na volby narodila další pravnučka.

Manželé Zdeněk (101) a Olga ( 92) Ředinovi :Už se nemohli dočkat
Ať už se volí místní politici, poslanci nebo jako nyní zástupci do europarlamentu, manželé Ředinovi z Tlumačova u toho nikdy nechybí. Tento nejstarší pár Česka by si sice vzhledem k věku mohl nechat přijít komisi domů, ale kdepak! „Ne ne, pěkně se projdeme, je jaro, skvěle se dýchá,“ hlásil včera už chvíli před druhou hodinou Zdeněk Ředina (101). „Manžel už by šel, ale ještě se musíme pěkněji obléct,“ rozhodla  před odchodem k volbám Olga Ředinová (92). A dodala, že muž studoval lístky opravdu poctivě. „Ve volbě dám na něho, jinak jsme rádi, že patříme do vyspělé Evropy,“ prozradila ještě.

Babišovi stepovali na schodech
V Průhonicích tradičně odvolil premiér Andrej Babiš (64, ANO) s manželkou Monikou (44). Ti se už nemohli dočkat a před otevřením volební místnosti čekali několik minut na schodech před zavřenými dveřmi. „My starší generace chodíme včas. Chceme to už mít za sebou,“ řekl premiér, podle něhož jsou to nejdůležitější volby do europarlamentu.

Zeman k volbám přiletěl: Židli nepotřebuji!
Letadlem se musel k volbám dopravit prezident Miloš Zeman (74), který včera dopoledne promluvil na sněmu Svazu měst a obcí v Ostravě. S manželkou Ivanou (54) se ve volební místnosti v Praze 5 objevil krátce před půl třetí. „Dneska se mi docela dobře chodí... I když je tady ta židlička, tak ji nevyužiji,“ řekl cestou za plentu, a odvolil tak oproti minulým letům vestoje. Novinářům ale odmítl prozradit, komu dal svůj hlas. „Protože volby jsou tajné, tak vám to neřeknu,“ odvětil. Už ale na březnovém sjezdu ČSSD avizoval, že v eurovolbách bude volit právě je.

Víte, jak volit?
Stačí si vybrat stranu nebo hnutí, jeho hlasovací lístek vložit za plentou do obálky a poté už před zraky komise do urny. Můžete také zakroužkovat nejvýš dvě jména z volebního lístku, která se vám zdají nejpřijatelnější.

Babiš s Monikou čekali na schodech. K volbám dorazili s předstihem:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.