Třetí princ: Polonahý Trávníček mrzl v -20 stupních. Co dalšího jste o legendární pohádce nevěděli

V pohádce Třetí princ měl herec dokonce dvojroli.
Zdroj: archiv ČT
I když to tak při pohledu na obrazovku nevypadá, natáčení bylo často pro herce poměrně krušné. Třetí princ (1982)Namále měl herec když se s ním splašil kůň. Než zastavil, uběhl několik kilometrů. I když byl Trávníček dobrý jezdec, sám později přiznal, že si mohl srazit vaz každou vteřinou. V pohádce Třetí princ měl herec dokonce dvojroli.+ 1 fotka+ 2 fotky

Od natočení morbidní pohádky na motivy K. J. Erbena uplynulo už sedmatřicet let, přesto patří stále k oblíbeným. Nejspíš díky Libušce Šafránkové a Pavlu Trávníčkovi, kteří se objevili v hlavních rolích. Možná vás ale překvapí, že při natáčení šlo populárním hercům dokonce o život. Prozradíme vám i další tajemství pohádky Třetí princ.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 25. 05. 2019 10:00

Změna hlavní představitelky

I když si tuto pohádku spojujeme s nejslavnější Popelkou všech dob, Libuškou Šafránkovou, původně byla do dvojrole Mileny a princezny z Diamantových skal, která o život připravila nejednoho nápadníka, vybrána černovlasá herečka Zora Jandová. Světlovlasá Šafránková tak musela po celou dobu natáčení nosit tmavou paruku. Jandová se nakonec v pohádce objevila také. Ztvárnila jednu z dcer podkoního, blonďatou Týnu, která chodí po zámku, prozpěvuje si a laškuje s princem. I ona tak nakonec musela natáčet v paruce.

Natáčení v mrazu i vedru

I když to tak při pohledu na obrazovku nevypadá, natáčení bylo často pro herce poměrně krušné. Své o tom ví Pavel Trávníček, který v lehounkém kostýmu prince musel venku natáčet v teplotách pohybujících se okolo dvaceti stupňů pod nulou. Naopak při natáčení ve filmových ateliérech ho zase trápily vysoké letní teploty, které se v uzavřeném prostoru mnohdy vyšplhaly vysoko nad třicítku.

Trávníčkovi šlo několikrát o život

Nejednu krušnou chvilku Pavel Trávníček zažil i při natáčení v Adršpašských skalách.  Při šplhání po nich mu nejednou hrozilo zřícení. Zvládl to ale nakonec sám, bez zastoupení kaskadérem. Velkou zásluhu na tom mají profesionální horolezci, se kterými podstoupil nelehký výcvik a kteří mu do kamene připevnili speciální úchyty. Namále měl herec ještě jednou, a to když se s ním splašil kůň. Než zastavil, uběhl několik kilometrů. I když byl Trávníček dobrý jezdec, sám později přiznal, že si mohl srazit vaz každou vteřinou.

Lucie Zedníčková jako provazochodkyně

Objeví se hned na začátku filmu v roli kejklířky, malé kejklířky a provazochodkyně, která královně Janě Hlaváčové na začátku poradí, co má učinit, aby se jí narodili dva synové. V titulcích na konci filmu byste ale její jméno marně hledali.  Adoptivní dcera herce Pavla Zedníčka je tam totiž uvedena ještě pod svým rodným příjmením Bártová. V době natáčení jí bylo pouhých čtrnáct let. A poznat ji nemáte šanci ani po hlase, ve studiu ji totiž namluvila Libuška Šafránková.

Legendární pohádku si můžete připomenout už dnes večer na Primě ve 20:15 hod..

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články