Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června

25. května 2019 - 11:18

Zpět na seznam článků

Novinkou je běžecký závod historickým centrem města ŠumpeRUN

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Do třetí dekády své existence letos vstupují Slavnosti města Šumperka. Ani letos nebudou chybět divadelní představení, oslava Mezinárodní dne dětí, vystoupení hudebních skupin a den s historií a romantikou, který připomene významné události šumperských dějin. Největším lákadlem pátečního programu je pak koncert známé české skupiny Wohnout.

Slavnosti města Šumperka začínají ve čtvrtek 30. května v Pavlínině dvoře. Šumperské divadlo si pro malé diváky připravilo pohádku O Honzovi a zakleté princezně, ta je na programu od páté odpolední. „Pro dospělé diváky je pak určena hra podle anglického spisovatele a dramatika Oscara Wildea Jak je důležité mít Filipa,“ říká Matěj Kašík, ředitel Divadla Šumperk. V případě deštivého nebo jinak nepříznivého počasí budou obě představení odehrány v budově divadla.

program zdroj: musprogram zdroj: mus

Páteční program patří již tradičně dětem. Ve dvě hodiny odpoledne bude v Pavlínině dvoře zahájena oslava Mezinárodního dne dětí. „Pro děti budou nachystány tvořivé dílničky Vily Doris, recyklační hry Elektrowin, Liščí stezka odvahy s ČMSS a samozřejmě atrakce ve formě skákacích hradů a skluzavek,“ říká Olga Hajduková, tisková mluvčí šumperské radnice.

Navazující večerní program nabídne největší lákadlo pátečního programu, a sice koncert známé české rockové skupiny Wohnout. „Matěj a Honza Homolovi, Jirka Zemánek a Fenek Steiner se po dlouhé době představí šumperskému publiku a zahraje jak své osvědčené hity, tak i novinky z nového alba Miss Maringotka,“ doplňuje Bohuslav Vondruška, referent oddělení kultury a vnějších vztahů.

rocková skupina Wohnout v Šumperku zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Skupinu Wohnout, která zahraje v deset večer, doplní pražská skupina Late Harvest se šumperskými kořeny, místní parta Sioux, která hraje příjemně odvázaný, zdaleka netuctový kytarový rock, ale chvílemi i navýsost dospělý pop, a také šumperské trio Dub band, jež večer doplní oblíbenou rockovou muzikou 60. až 80. let.

Sobota 1. června se ponese v duchu historie a romantiky a proběhne v Sadech 1. máje – v parku u Vily Doris. „Sobota nabídne vedle připomínky na největší událost šumperských dějin tzv. Šumperský sněm i malou vzpomínkou na rok 1419, tedy na první střet husitů s ozbrojenou mocí, na rok 1619, kdy se Morava připojila ke stavovskému povstání, na rok 1669, kdy město vzplálo velkým požárem a také na rok 1679 na začátek čarodějnických procesů,“ vysvětluje Vondruška.

SMŠ - 2018 zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Po celý den bude probíhat jarmark s tradičními řemesly, dobovým zbožím a výrobky certifikovanými jako JESENÍKY Originální produkt®. K dispozici budou atrakce pro děti a rozhodně nebude chybět bohaté občerstvení.

Díky rytířskému ležení, dobovým stanům, a různým nevšedním zákoutím bude celý park bude připomínat jedno velké středověké městečko. „Tak jak jsou návštěvníci městských slavnostní zvyklí, celý den završí velký kostýmovaný průvod městem k radnici a zpět, slavnostní ceremonie přijetí moravských a slezských stavů v Šumperku a ohňostroj,“ vyjmenovává Vondruška.

SMŠ - 2018 zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Na třídenní oslavy naváže velká sportovní událost.

V neděli 2. června se poběží první ročník běžeckého závodu ŠumpeRUN, jehož start i cíl najdou závodníci i fanoušci na nám. Míru u radnice. „Závodu na 10 km, jehož trať lemuje městskou památkovou zónu Šumperka, se zúčastní více než tři stovky již nyní registrovaných závodníků,“ říká Vondruška a na závěr dodává, že součástí jsou i závody pro děti, na které se lze registrovat na internetových stránkách závodu.

Vstup na Slavnosti města Šumperka je zdarma. Program se koná za jakéhokoliv počasí.

Autor: red., O. Hajduková - mus , foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Městské oslavy v Šumperku vypuknou na přelomu května a června    foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.