Pocta pro slovenské hokejové legendy. Šatan a Pálffy vstoupí do Síně slávy IIHF

Bývalí slovenští útočníci Miroslav Šatan a Žigmund Pálffy budou v neděli při mistrovství světa v Bratislavě uvedeni do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Spolu s nimi vstoupí do vybrané společnosti také další dvě někdejší ofenzivní hvězdy - Švéd Jörgen Jönsson a Američan Mike Modano - a kanadská útočnice Hayley Wickenheiserová.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Šatan ve slovenské dresu na mistrovství světa v roce 2012.

Miroslav Šatan ve slovenské dresu na mistrovství světa v roce 2012. | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

V kategorii budovatelů bude in memoriam do Síně slávy IIHF uveden bývalý reprezentační útočník Sovětského svazu a Kazachstánu a poté kouč národního týmu Kazachstánu Boris Alexandrov. Paul Loicq Award za přínos světovému hokeji získá posmrtně Jim Johannson, bývalý útočník a především dlouholetý manažer reprezentace USA i amerického týmu do 20 let.

Cenu Richarda „Bibiho“ Torrianiho pro hokejistu ze země mimo světovou špičku obdrží Konstantin Mihajlov z Bulharska.

Čtyřiačtyřicetiletý Šatan byl dlouholetým kapitánem národního týmu Slovenska, s nímž dosáhl na zlato z MS v roce 2002, dvakrát i na stříbro (2000 a 2012) a jednou na bronz (2003). V roce 2009 získal s Pittsburghem Stanleyův pohár. V NHL odehrál včetně play-off 1136 utkání a připsal si 789 bodů za 384 gólů a 405 asistencí. Hráčskou kariéru ukončil po MS 2014, tři roky poté se stal generálním manažerem slovenské reprezentace.

Již o rok dříve skončil sedmačtyřicetiletý Pálffy, jenž byl rovněž u zisku titulu mistrů světa v roce 2002 a bronzu rok poté. Pálffy odehrál v NHL dohromady 708 zápasů s bilancí 338 branek a 394 asistencí. Po odchodu ze zámořské ligy si udělal v sezoně 2006/07 ze zdravotních důvodů roční pauzu, po níž se k hokeji vrátil v dresu rodné Skalice. Znovu pak nehrál v ročníku 2010/11.

Oba shodně dokázali ovládnout kanadské bodování světového šampionátu. Šatanovi se to podařilo dokonce dvakrát, v letech 2000 a 2002, Pálffymu pak v roce 2003.

Šestačtyřicetiletý Jönsson má ve sbírce 11 medailí z OH a MS, z toho dvakrát olympiádu (1994 a 2006) i šampionát (1998 a 2006) vyhrál.

O tři roky starší Modano získal v roce 2002 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Salt Lake City a triumfoval v roce 1996 na Světovém poháru a o tři roky později s Dallasem získal Stanleyův pohár.

Čtyřicetiletá Hayley Wickenheiserová se stala legendou ženského hokeje, čtyřikrát vyhrála olympiádu a sedmkrát mistrovství světa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme