Anketa: Poslanci nevyšel plán na přesun ČD do Pardubic. Musejí dráhy sídlit v Praze?

Budova ministerstva dopravy. Pramen: MDČRBudova ministerstva dopravy. Pramen: MDČR

České dráhy stále nevyřešily budoucnost svého sídla poté, co jim v tendru na nové kanceláře v Praze nepřišla žádná nabídka.

České dráhy stále nevyřešily budoucnost svého sídla poté, co jim v tendru na nové kanceláře v Praze nepřišla žádná nabídka. Aktuálně dopravce jedná s ministerstvem dopravy o prodloužení nájmu v budově na Nábřeží L. Svobody, nejpravděpodobnější tak je zachování současného stavu.

S jiným nápadem ale mezitím přišel poslanec Jan Farský (STAN), který dlouhodobě prosazuje přesun některých centrálních úřadů do regionů. „Za neotřelé, ale rozumné řešení považuji, aby sídlo Českých drah bylo umístěno do některého z krajských měst. Jako ideální se jeví Pardubice,“ napsal ministerstvu dopravu.

Pardubice navrhuje především díky dobré dostupnosti a existenci Dopravní fakulty Jana Pernera. „Nejen že by to bylo velice výhodné pro České dráhy, ale prospělo by to i regionu,“ dodal Farský. Odpovědi se nedočkal, narazil ale především přímo v Pardubicích.

„Statutární město Pardubice nevlastní žádnou nemovitost, která by nabízela dostatečný počet kancelářských prostor a potřebnou infrastrukturu. Navíc si nejsem jistý, jestli v Pardubicích – bez ohledu na vlastníka – takové prostory existují,“ odepsal primátor Martin Charvát. Iniciovat přesun ČD na východ Čech za této situace proto nechce, neboť by to podle něj nebylo příliš zodpovědné.

O stěhování z Prahy neuvažují ani dráhy. „Generální ředitelství ČD je tradičně v Praze, kde mají sídla také SŽDC, Drážní úřad, Drážní inspekce a další instituce, se kterými úzce spolupracujeme,“ sdělil mluvčí Radek Joklík. Státní firmy z celorepublikovou působností sídlí vesměs v Praze. Jednou z výjimek jsou Lesy České republiky, které mají sídlo v Hradci Králové.

[yop_poll id=“26″]

Tagy České dráhy pardubice sídlo
96 komentářů