Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slavné milence Bonnie a Clydea rozstříleli ze zálohy: Prozradila je poslední troufalá akce!

Autor: ČTK - 
25. května 2019
16:16

Americký gangster Clyde Barrow spolu se svou neméně proslulou parťačkou Bonnie Parkerovou vytvořili lupičskou dvojici, jež se stala ve 30. letech minulého století postrachem bank a obchodů na jihu Spojených států. Za oběť jim podle všeho padlo více než 15 lidí. Krvavá spravedlnost je dostihla před 85 lety, 23. května 1934, kdy je muži zákona rozstříleli u města Arcadia v Louisianě i s automobilem, v němž právě seděli.

Dvojice vyloupila během necelých dvou let desítky podniků. Jakmile provedli „fušku“, zmizeli v ukradeném autě za hranicemi sousedního státu, kde na ně policie byla krátká. Ačkoliv legenda líčí Bonnie a Clydea jako experty na banky, dvojice si brala na mušku hlavně menší pobočky a běžně přepadávala i obchody či benzinové stanice.

Clyde Barrow pocházel z Texasu a byl pátým ze sedmi synů chudé farmářské rodiny. Když poznal Bonnii Parkerovou, bylo mu jednadvacet let a měl za sebou už polepšovnu a tresty za krádeže a loupežná přepadení.

Bonnie naopak pocházela ze „slušné“ maloměstské rodiny. V 16 letech se provdala, její manžel však krátce po svatbě skončil ve vězení. Maloměstský život Bonnie nudil, a tak si našla práci jako servírka v texaském Dallasu, kde v roce 1930 potkala Barrowa.

Jejich setkání sice narušil Clydeův nástup do vězení za loupež, v Bonniiných očích mu to ale nijak neuškodilo, spíše naopak. Takže když byl po dvou letech propuštěn, začala jejich krátká, ale divoká jízda plná střelného prachu a krve. Po jejich boku se do akcí zapojily ještě další kriminálníci.

Mezi chudými Američany, v té době těžce zkoušenými Velkou hospodářskou krizí, vzbudil jejich příběh senzaci. Četné romantické představy, kterým gangsteři sami ochotně vycházeli vstříc, však špatně ladily jejich kruté skutky. Jednalo se totiž o krvežíznivé vrahy, kteří za sebou zanechali minimálně 9 mrtvých policistů a také několik civilních obětí. 

V lednu 1934 pomohl Clyde k útěku skupince vězňů, což se záhy ukázalo jako fatální chyba. Napojení gangu na rodinu jednoho z trestanců pomohlo totiž policii odhadnout, kam povedou další kroky nepolapitelné dvojice.

Klec spadla 23. května 1934, kdy si policejní jednotka na pár počkala na opuštěné silnici v Louisianě. Muži zákona neměli nejmenší chuť nechat si Clydeův kradený ford ujet či v případné přestřelce přijít o život jako někteří jejich kolegové. Zahájili proto palbu ze zálohy a stříleli tak dlouho, dokud z vozu i jeho osazenstva neudělali doslova cedník.

Příběh Bonnie a Clydea se stal americkým mýtem. Napsalo se o nich několik knih a proslavil jej zejména oscarový film, který v roce 1967 natočil režisér Arthur Penn. Hlavní role si v něm zahráli Warren Beatty (snímek rovněž produkoval) a Faye Dunawayová. Nejnovější film o honu na vražednou dvojici přišel do kin v roce 2019 pod názvem Highwaymen a zahráli si v něm Kevin Costner a Woody Harrellson.

slovan1954 ( 25. května 2019 17:19 )

Pár takových zásahů dnešní Policie a je vymalováno!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání