Hlavní obsah

V Mirošovicích předčasně zveřejnili výsledky voleb

• Aktualizováno

Na webu středočeských Mirošovic někdo v sobotu zveřejnil místní výsledky ve volbách do Europarlamentu. Jedná se o porušení zákona, protože výsledky mohou být zveřejněny až v neděli večer. Data už byla stažena.

Výsledky voleb na webu Mirošovic (redakčně rozostřeno)Video: Novinky

 
Článek

Na webu se objevily výsledky voleb včetně počtu hlasů pro jednotlivé strany.

Výsledky však mohou být publikovány nejdříve v neděli večer - po skončení hlasování v celé Evropské unii. Důvodem takového opatření je, aby výsledky z jedné země EU nemohly ovlivnit voliče jinde.

„Ve spolupráci s krajským úřadem Středočeského kraje jsme zajistili, aby starosta obce údaje z webových stránek obce stáhnul,“ citoval web TN.cz mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošku.

„Všichni byli proškolení, že se to může udělat až zítra (v neděli) po 23. hodině, až se uzavře poslední volební místnost v Itálii. Řešili jsme to s panem starostou, už jsou ty výsledky sundané," řekla ČTK vedoucí oddělení správních agend Středočeského kraje Eva Jůzová.

Podle ní jde v kraji o ojedinělý případ. „Členové komise to mají ve všech pokynech a metodikách. Chybu způsobil lidský faktor,” dodala vedoucí. Podle ní byli členové volebních komisí proškoleni dostatečně.

Nakolik jsou data spolehlivá, nelze ověřit. I když jejich publikováním nedošlo k žádné velké újmě, protože se jedná o nedostatečně relevantní údaje, hrozí za ně viníkovi postih.

„Pokud by někdo podal oznámení, může to být trestný čin maření voleb,” řekla Jůzová. Možné postihy ale neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám