Kritici se mýlili, teď nám fandí, září podceňovaní Finové. Rusům do řeči nebylo

jzp jzp
25. 5. 2019 20:16
Přestože hrají v takřka olympijské sestavě, nebudou zlatí. Hvězdné Rusy vyřadilo v semifinále hokejového mistrovství světa podceňované Finsko.
Rozhodující gól kapitána Antilly poslal Finy do finále.
Rozhodující gól kapitána Antilly poslal Finy do finále. | Foto: Reuters

Bratislava (od našeho zpravodaje) - "S tímhle týmem zlato nevyhrají," padalo před šampionátem na adresu Finů, kteří mají pouze dva hráče z NHL, navíc méně známé.

Další "důkaz" poskytl závěr skupinové fáze. Reprezentace Suomi překvapivě podlehla Německu. Jenže v play off začala kosit hlavní favority. Švédy přehrála 5:4 po prodloužení, Rusy udolala 1:0. A je ve finále.

"Kritici nám dodávali energii," usmíval se po překvapivém postupu zadák Oliwer Kaski. "Dokázali jsme těmhle lidem, že se mýlili. Teď nám fandí."

V bratislavské hale Finové podporu nepochybně měli. Pokaždé, když se v závěrečných minutách osvobodili od tlaku, slyšeli bouřlivý jásot. Navzdory početné skupině ruských fanoušků.

Kaski je jedním z tuctu hráčů finského výběru, kteří nastupují v domácí soutěži. A další zastoupení? Kontinentální liga, zámořská farma, Švýcarsko, Švédsko. NHL letos okusili pouze bek Henri Jokiharju a forvard Juho Lammikko. Čili žádné hvězdy.

"Média o nás psala, že daleko nedojdeme, ale my se soustředíme jen na sebe," prohlásil zadák Mikko Lehtonen.

"Mnoho lidí říkalo, že toho moc nevyhrajeme," souhlasil Lammikko. "Ale na tom nezáleží. Dokázali jsme, že hokej je týmový sport. Když hrajete jeden za druhého, může se stát cokoliv."

Někteří jedinci však v sobotu přeci jen vyčnívali. Kapitán Marko Anttila skóroval v 51. minutě z dorážky a dostal sbornou pod ještě větší tlak. Brankář Kevin Lankinen chytil všech 32 střel, vytahoval senzační zákroky.

"Nemám slov, je neuvěřitelný celý turnaj," ocenil finskou jedničku Kaski. "Ale co pochytal dnes… to bylo jako z jiné planety." Sám brankář přidal: "Asi jeden z mých nejlepších výkonů. Doufám, že jsem si ještě jeden schoval a zítra vyhrajeme znovu."

Zlaté Finsko s téměř čistě evropskou sestavou, to by byla senzace.

Naopak Rusové zůstanou za očekáváním, což moc dobře vědí. Po první porážce na turnaji z nich čišela frustrace. Při průchodu mixzónou zpravidla nereagovali na výzvy k rozhovoru.

Jednou z mála výjimek byl křídelník Nikita Gusev. "Měli jsme perfektní turnaj, hokej je krutý," hořekoval. "Když ale hrajete s nulou na kontě vstřelených gólů, může vás potkat, co se stalo nám."

"Od Finů jsme čekali, že budou bránit a počkají si na šance," pokračoval Gusev. "Nepřekvapilo nás to." Sborná také měla šance, střeleckou aktivitou hýřili třeba Nikita Kučerov a Alexandr Ovečkin. Kraloval ale Lankinen, brankář, jenž část stávající sezony strávil až na druhé farmě Chicaga.

Teď je hrdinou, a to ještě může ukořistit zlato. Finové na něj čekají od šampionátu 2011, který také hostilo Slovensko. Podobností je víc: finská reprezentace vyřadila v semifinále Rusko a na její střídačce stál stejně jako dnes kouč Jukka Jalonen.

"Pamatuju si to moc dobře," hlásil Lammikko. "Kluci, kteří tady hráli, jsou pro nás něco jako vzory. Snažíme se je napodobit."

"Vypadá to, že Bratislava je pro nás zaslíbené místo," usmíval se obránce Jani Hakanpää.

 

Právě se děje

Další zprávy