Prostreno.cz

Do letního jídelníčku určitě patří mango

Letní sezona je v plném proudu, začaly prázdniny! Dopřejte si syrové mango a udělejte maximum pro své zdraví i hydrataci! Jakým způsobem toto báječné tropické ovoce chrání před intenzivním teplem?

Není větší úlevy, než když si za teplých dní dopřejete šťávu z manga. Je to osvěžující a zdravé. Mango je tropické ovoce, konkrétně plod mangovníku, který se dožívá průměrně sta let a za tuto dobu stihne urodit až dva miliony kusů ovoce. A ještěže tak! Syrové mango může zabránit dehydrataci a v neposlední řadě poskytuje energii. Důvodů, proč ho mít vychlazené v lednici je ale víc.

Chrání před intenzivním teplem a dehydratací

Pití šťávy ze syrového manga během léta je víc než chutný zvyk. Nápoj snižuje účinky intenzivního tepla a zabraňuje dehydrataci, působí totiž proti nadměrným ztrátám chloridu sodného a železa. Tyto minerály mají často tendenci vylučovat se potem.

Léčí žaludeční potíže

Syrové mango se také doporučuje při gastrointestinálních poruchách, ke kterým během teplých dní mnozí lidé inklinují. Toto ovoce zmírní dopady ranních nevolností, zácpy, průjmu a napraví dietní chyby.

Je dobré pro srdce

Přítomnost niacinu dělá ze syrového manga velmi zdravou součást jídelníčku. Niacin snižuje rizika kardiovaskulárních onemocnění a zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi. V mangu je také až 16 druhů karotenoidů důležitých pro tvorbu vitaminu A. Karotenoidy jsou účinné antioxidanty, které neutralizují volné radikály, molekuly zodpovědné za buněčné stárnutí. A to se taky hodí!

Poskytuje dostatek vitaminu C

V každém kousku manga je obstojné množství vitaminu C, který léčí i kurděje, které charakterizují krvácivé dásně, vyrážky, modřiny, slabost a únava. Stejný vitamin také podporuje pružnost cév a tvorbu červených krvinek.

Působí na zdraví jater a střev

Uvedené syrové ovoce se používá i k léčbě jater. Pravda je taková, že iniciuje vylučování žluči do tenkého střeva, kde zvyšuje vstřebávání tuků a také zabíjí škodlivé mikroby přítomné v potravinách.

Dodává energii

S příchodem léta mnozí trpí únavami, neboť je kdekoho zmáhají příliš vysoké teploty. Kousek manga po obědě však naštěstí dodává organismu ztracenou energii a vitalitu. Zkusíte ho? Mango se nejlépe konzumuje podélným rozkrojením a odstraněním velké pecky.

Zdroj: healthline.com, taste.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat