Dočasnému pěstounství se chce věnovat rekordně málo lidí. Děti u nich zůstávají „přesčas“

Zájemců o přechodnou pěstounskou péči je nejméně od roku 2015, kdy se o ní vede samostatná statistika. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Ubývá jich setrvale. Zatímco v roce 2015 evidovalo ministerstvo 395 žádostí o zprostředkování pěstounské péče na přechodnou dobu, vloni jich bylo jen 146. Náhradním rodičům totiž vadí zdlouhavá administrativa, kvůli které u nich děti zůstávají delší dobu, než by měly, a nové zájemce o péči se oslovit nedaří.

Práci pěstounů zkomplikoval nový občanský zákoník. Podle něj mohou biologičtí rodiče dát souhlas s osvojením až po šesti týdnech a navíc u soudu, kam řada z nich nedorazí. Poté začíná další lhůta tří měsíců, během které si rodiče mohou své rozhodnutí rozmyslet. A proces se prodlužuje i při předání dítěte zpět do biologické rodiny. To ale může proběhnout až po rozhodnutí soudu, které se také většinou protahuje.

Během celé této doby je dítě v jedné pěstounské rodině. Často tam pak musí zůstat i déle než rok. Podle zákona se to přitom stát nesmí. „Ti pěstouni jsou pak vyčerpaní, protože jsou zvyklí pracovat intenzivně, ale v krátkém režimu. Léčí traumata, chodí s dítětem k lékaři. Často jsou to miminka, která nespí. Není tam časové zalícování, které tam být musí,“ říká Alžběta Hlásková, metodička pěstounské péče pro přechodnou dobu z Dobré rodiny, společnosti, která s náhradními rodiči pracuje.

Dočasná pomoc dítěti v krizové situaci

Náhradní rodičovská péče na přechodnou dobu zabraňuje tomu, aby dítě odebrané biologické rodině skončilo v kojeneckém ústavu nebo dětském domově. Během doby, co se pěstouni o dítě starají, si biologická rodina může upravit své poměry tak, aby byla znovu schopna o potomka pečovat, nebo se pro něj najde nová stabilní náhradní rodina.

Nedodržená doba péče znamená pro pěstouny vyčerpání a pro děti problém v tom, že si vytváří vazby na rodinu, od které budou muset odejít. „Děti by ve své trvalé rodině měly být co nejdříve. Čím je dítě mladší, tím je předávání pro dítě a rodinu snazší,“ vysvětluje ředitel Dobré rodiny Zdeněk Soudný.

Řada pěstounů pak kvůli tomu skončí. A nových zájemců je málo. „Vyčerpaly se kapacity lidí, kteří si k pěstounské péči na přechodnou dobu našli cestu sami, a teď je potřeba velká a dlouhodobá kampaň, díky které by se o možnosti pečovat o děti dozvěděli další,“ podotkl ředitel.

A navíc dodává, že zatímco dříve pěstouni na přechodnou dobu pečovali o tři až čtyři děti ročně, po prodloužení lhůt je to jen jedno nebo dvě děti.

Pěstounů ubývá po celé Evropě

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale upozorňuje na nedostatek zájemců o výkon pěstounské péče ve všech evropských zemích. „Z tohoto důvodu jsou též realizovány nejrůznější informační a náborové aktivity s účelem informovat širokou veřejnost o potřebách dětí žijících mimo péči své rodiny, tak též samotném institutu pěstounské péče,“ říká mluvčí ministerstva Barbara Hanousek Eckhardová.

Podle Hláskové by stávající pěstouny udržela vyšší finanční podpora. Ta je v současné době 15 tisíc korun čistého. Částka, která byla schválená v roce 2013, se od té doby nezměnila. „Když je například pěstounka sama, tak nemůže pracovat, musí se starat o dítě. A pokud nemá jiný příjem, tak se z těch peněz nemůže zabezpečit,“ dodává metodička.