Nechal svou kancléřku podepsat smlouvu na vlastní honorář, ačkoliv to nesměla... A co dále zjistili auditoři u Fajta v galerii?

26.05.2019 10:52

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pravděpodobně netušil, že tím krokem přivodí sám sobě ministerskou smrt a do konce května skončí ve vládě. Staněk si však dodnes stojí za tím, že ředitele NGP Jiřího Fajta odvolat musel. A na povrch vyplouvají informace, které nejsou v rozporu s ministrovým tvrzením. Fajt měl mj. nehospodárně nakládat s částkou takřka 697 tisíc korun.

Nechal svou kancléřku podepsat smlouvu na vlastní honorář, ačkoliv to nesměla... A co dále zjistili auditoři u Fajta v galerii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Ministr kultury Antonín Staněk by měl v pátek skončit ve funkci. Stane se tak, pokud prezident Zeman splní svou povinnost předepsanou Ústavou ČR a na návrh předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) Staňka odvolá.

Připomeňme, že politicky Staňkovi zlomila vaz skutečnost, že z postu šéfa Národní galerie v Praze odvolal Jiřího Fajta. Na tiskové konferenci vysvětloval, že to musel udělat, protože Fajt v pozici šéfa podezřele hospodařil. Jako šéf galerie mimo jiné podepsal smlouvu sám se sebou jako s autorem a na jejím základě si vyplatil honorář.

V galerii navíc proběhl širší audit a podle serveru Echo24.cz ukázal, že Fajt nehospodařil zrovna ideálně.

„Využil svého postavení k získání majetkového prospěchu, neboť v situaci, kdy mu nebyla Ministerstvem kultury schválena odměna, kterou si navrhl, nechal za peněžní prostředky státního rozpočtu vypracovat smlouvu o vypracování autorského díla a smlouvu licenční, nechal ji za Národní galerii Praha podepsat svou podřízenou, která dle vnitřního předpisu NG k tomu nebyla oprávněna, a nechal si proplatit dílo, kterého vyhotovení nedoložil,“ stojí v protokolu k auditu.

Auditoři tvrdí, že Fajt plýtval penězi, když hledal externího poskytovatele právních služeb pro galerii. Nehospodárně měla být vynaložena částka dosahující téměř 697 tisíc korun.

Fajt k tomu poznamenal, že auditoři neupozornili na velká rizika, která by mohla galerii přivést do špatných časů. Prostě a krátce řečeno, auditoři podle Fajta nenapsali do zprávy nic, co by ospravedlnilo jeho okamžitý vyhazov, který mu zařídil ministr Staněk. Bývalý ředitel ekonomicko-provozní sekce NGP Vladimír Mallát doplnil, že některé části protokolu svědčí o účelovosti provedení kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…