Do 15 let jsem vůbec nezávodil, říká první ekvádorský vítěz etapy na Giru Carapaz

Ekvádorský cyklista Richard Carapaz si v jemném dešti dojel pod Mont Blancem hned pro dvě cenná prvenství. Vyhrál 14. etapu Giro d'Italia a do dostal se i do průběžného vedení. Poveze tak nejcennější dres - ten růžový.

Courmayeur Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Richard Carapaz.

Richard Carapaz. | Foto: Alessandro Di Meo | Zdroj: ČTK/AP

I když Richard Carapaz mluví o tom, že to vzhledem k profilu trati byla náročná etapa, taktizující soupeři mu udělali posledních 40 kilometrů o dost jednodušších.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do 15 let jsem vůbec nezávodil, říká první ekvádorský vítěz etapy na Giru Carapaz

„Těsně před vrcholem posledního kopce jsem se podíval na své soupeře a přišlo mi, že je všechno jasně rozdané. Primož Roglič a Vincenzo Nibali se budou hlídat navzájem, to jsem věděl, tak jsem zaútočil. Nakonec jsem měl dostatečný náskok, abych získal ten dres,“ vysvětloval Ekvádorec z týmu Movistar, ve kterém není tím hlavním jezdcem na celkové pořadí.

Jenže i český závodník konkurenční Astany Jan Hirt si všiml, že celá tahle stáj je dobře připravená.

„Přijde mi, že zatím vypadají nejčerstvěji. Teď bude mít růžový dres závodník nejsilnějšího týmu, co tu je, a je možné, že teď začne úplně jiné Giro. Teď to začne být víc kontrolované,“ říká Hirt.

Přitom Carapaz nepochází zrovna z cyklistické země - vždyť kolik ekvádorských jezdců znáte?

„Já jsem do 15 let na kole vůbec nezávodil. Giro jsem viděl poprvé tak před patnácti, dvaceti lety, když ho jel Marco Pantani. Jenže v Ekvádoru cyklistika v podstatě neexistuje, tak jsem jezdil hlavně v Kolumbii,“ vysvětluje muž, který se v neděli ukáže ve svítivě růžovém trikotu.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme