Krásné vzpomínky. Kdo se zasloužil o poslední medaile na MS?

Foto: Luboš Lang, Český hokej

26. května 2019, 12:50

Marek Hedbávný

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Cinkne to po sedmi letech? Češi dnes od 15:45 hrají o bronz s Ruskem. Poslední medaili získal národní tým na MS 2012 ve Švédsku a Finsku.

MS 2018: 7. místo
MS 2017: 7. místo
MS 2016: 5. místo
MS 2015: 4. místo
MS 2014: 4. místo
MS 2013: 7. místo

MS 2012 – bronz

Nebylo to tak dominantní mistrovství jako o rok předtím. Češi však měli velkou šanci, že postoupí do finále. Po čtvrtfinálové výhře nad Švédskem se totiž v semifinále potkali se Slovenskem. Národní tým byl tedy favoritem – jenže svoji úlohu nezvládl a prohrál 1:3. Nakonec ale z turnaje odjel s alespoň bronzovou medailí – po výhře 3:2 nad Finskem.

Česká sestava: Jakub Kovář, Petr Mrázek, Jakub Štěpánek – Miroslav Blaťák, Petr Čáslava, Lukáš Krajíček, Jakub Krejčík, Zdeněk Kutlák, Tomáš Mojžíš, Jakub Nakládal, Ondřej Němec – Martin Erat, Michael Frolík, Aleš Hemský, Lukáš Kašpar, Petr Koukal, David Krejčí, Milan Michálek, Petr Nedvěd, Jiří Novotný, Jakub Petružálek, Tomáš Plekanec, Petr Průcha, Petr Tenkrát, Michal Vondrka.

MS 2011 – bronz

Česko tehdy hrálo v Bratislavě úžasný hokej. Základní a osmifinálovou skupinou prošlo bez porážky, ve čtvrtfinále pak porazilo 4:0 Američany. Jenže pak... Jenže pak přišla porážka se Švédskem. Porážka, která dodnes neskutečně mrzí, protože tenhle tým měl na obhajobu. Češi nakonec získali bronz, když porazili Rusy 7:4.

Česká sestava: Jakub Kovář, Ondřej Pavelec, Jakub Štěpánek – Petr Čáslava, Lukáš Krajíček, Radek Martínek, Zbyněk Michálek, Ondřej Němec, Karel Rachůnek, Martin Škoula, Marek Židlický – Roman Červenka, Patrik Eliáš, Michael Frolík, Martin Havlát, Petr Hubáček, Jaromír Jágr, Jan Marek, Milan Michálek, Jiří Novotný, Tomáš Plekanec, Petr Průcha, Tomáš Rolinek, Petr Vampola, Jakub Voráček.

MS 2010 – zlato

Češi se před turnajem museli vypořádat se spoustou omluvenek od hráčů z NHL. Po prohrách s Norskem a Švýcarskem dokonce hrozilo, že Češi poprvé v historii nebudou ve čtvrtfinále. Nakonec z toho ale byla jízda, na kterou se nikdy nezapomene. Česko zvládlo klíčový osmifinálový zápas s Kanadou, pak si poradilo s Finskem, Švédskem a ve finále senzačně porazili hvězdný výběr Ruska. Podobně hvězdný, jaký má sborná letos. U dosud posledního zlata českého týmu byl i současný kapitán Jakub Voráček.

Česká sestava: Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec, Jakub Štěpánek – Michal Barinka, Miroslav Blaťák, Petr Čáslava, Petr Gřegořek, Tomáš Mojžíš, Ondřej Němec, Filip Novák, Karel Rachůnek, Michal Rozsíval – Roman Červenka, Petr Hubáček, Jaromír Jágr, Lukáš Kašpar, Jakub Klepiš, Petr Koukal, Marek Kvapil, Jan Marek, Jiří Novotný, Tomáš Rolinek, Martin Růžička, Petr Vampola, Jakub Voráček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz