Hlavní obsah

BRATISLAVSKÝ GLOSÁŘ: Čeští hokejisté se dotkli stropu. Bronz uloví jedině chytrostí

Bratislava

Semifinále ukázalo českým hokejistům dost tvrdě, kde je v Bratislavě jejich limit. Kanada byla lepší, prakticky ve všem. A basta. Což ale neznamená, že by v neděli nebylo o co hrát. Sedm let čekání na medaili však může ukončit jen perfektní výkon proti Rusům, kteří jsou určitě ještě zklamanější než český tým. Ale že by o bronz nestáli, tomu nevěřím.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Michael Frolík šel do šance po hlavě, tentorkát gól nepadl.

Článek

Velké zklamání, bolí to, ale byli lepší a zaslouženě vyhráli, hodnotí Michael Frolík

Strašně moc šancí, chtěli jsme v koncovce až moc, mrzelo Jakuba Voráčka. Teď chce aspoň bronz

Takový gól nepotěší, vyměnil bych ho za vítězství. Ale věřím, že tu medaili uděláme, říká Tomáš Zohorna

Podle dosavadních výkonů obou mužstev se česko-kanadský boj o finále jevil jako otevřená záležitost, jenže na ledě bylo brzy poznat, že Říhův výběr tahá za kratší konec. Neměl tolik důrazu jako zámořský výběr, ať v osobních soubojích, nebo koncovce. Možná se projevilo i to, že věkovým průměrem jsou čeští reprezentanti o tři roky starší. Kanaďané byli živější a hlavně dávali branky.

Přitom český průměr 5,5 gólu na utkání dával naději, že tentokrát čeští střelci mlčet nebudou. Leč, stalo se a všichni už si lámou hlavu nad tím, proč v semifinálových bitvách na velkých akcích čeští hokejisté dojíždí na to, že nejsou schopni dostat puk do sítě.

Ne, slovem náhoda, se to odbýt nejde. Já bych viděl příčiny dvě. Jednak, jak hráči moc chtějí, tak se jim z koncovky vytrácí klid a neproměňují šance, které by za jiných okolností v turnaji určitě dali. Pak je tu faktor nejvyšší úrovně hokeje takových zápasů, při níž Češi už prostě nemají čas, dost rychlosti ani individuálních schopností trefit se tak přesně, jako to zvládnout proti Německu nebo Lotyšsku. Prostě v semifinále se národní tým dotkne svého stropu.

Kanada vyhrála zaslouženě, říká Miloš Říha a vysvětluje příčiny. Co bude platit na Rusy v souboji o bronz?

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Nejde jen o letošní Bratislavu, podobný úkaz se dostavil na ZOH v Pchjongčchangu, ale i na předchozích šampionátech, kde se povedlo dostat mezi elitní čtyřku, tedy v Minsku 2014 a v Praze 2015. V předchozích třech semifinále na velkém světovém turnaji nedal národní tým ani gól. Proti Kanadě tentokrát jen šest minut před koncem upravil skóre už dávno rozhodnutého zápasu. Možná trochu symbolicky dal gól Tomáš Zohorna, který předtím celý turnaj v koncovce mlčel.

Trápení s góly v důležitých zápasech neutnulo ani až nesmyslné míchání útočníků sestavou, k němuž sáhnul Miloš Říha na střídačce pod dojmem toho, jak Češi ztrácí zápas. Nezůstal pak kámen na kameni, alespoň trochu fungující vazby se přetrhaly. Při takovém vývoji byl potřeba nějaký parádní trenérský tah a ten nepřišel. Respektive, žádný mu nevyšel.

Měli jsem na ně, ale potrestali veškeré naše chyby v obraně, ví Radko Gudas

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Ale čo bolo, to bolo, těrazky sú tu Rusové. Miroslav Švandrlík mi snad odpustí lehkou parafrázi slavného výroku jeho románové hrdiny. Zápasy o třetí místo většinou rozhoduje hlava a psychické naladění týmu. A tady stojí český kouč před dalším těžkým úkolem.

Reprezentanti o medaile hodně stojí, budou zase dřít, ale sami si to nehrají. Rusové jsou šikovnější, hokejovou kvalitu mají na své straně, takže Češi musí vytáhnout do boje s něčím překvapivým. Pro borce na ledě musí přijít pomoc i ze střídačky v podobě chytřejší taktiky, odvážných rozhodnutí a reálného pohledu na schopnost vlastních hráčů.

Když to klapne, budou se hráči národního týmu loučit z Bratislavy za zvuků české hymny. Jinak to bude hodně smutný odjezd....

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS 2019

  • Čtvrtfinále

  • 23.05.19      16 : 15 Košice
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
    po prodloužení
  • 23.05.19      20 : 15 Bratislava
    Česká republika ČR Německo Německo
    5 : 1
  • 23.05.19      16 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 3
  • 23.05.19      20 : 15 Košice
    Finsko Finsko Švédsko Švédsko
    5 : 4
    po prodloužení
  • Semifinále

  • 25.05.19      19 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Česká republika ČR
    5 : 1
  • 25.05.19      15 : 15 Bratislava
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    0 : 1
  • Finále

  • 26.05.19      20 : 15 Bratislava
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 3
  • 26.05.19      15 : 45 Bratislava O 3. místo
    Česká republika ČR Ruská federace Rusko
    2 : 3
    po samostatných nájezdech