Slováci si přejí změnu, komentoval Kiska odhady výsledků eurovoleb. Pellegrini chválil účast

Také volby do Evropského parlamentu na Slovensku potvrdily touhu lidí po změně, uvedl slovenský prezident Andrej Kiska. Podle neoficiálních předběžných výsledků znovu oslabila nejsilnější sociálnědemokratická vládní strana Smer-SD. Slovenské eurovolby podle odhadů vyhrála koalice neparlamentních proevropských stran Progresivní Slovensko a Spolu. Na druhém místě Smer a na třetím protiunijní krajně pravicová Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Bratilava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Bývalý slovenský premiér Robert Fico | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Již ve čtvrtých volbách po sobě (krajské, komunální, prezidentské a nyní eurovolby) se ukazuje, že lidé si přejí změnu,“ uvedl slovenský prezident Andrej Kiska, kterému v polovině června skončí pětiletý prezidentský mandát a který dříve ohlásil založení vlastní strany.

Odhady eurovoleb na Slovensku: Ficův Smer přeskočila koalice neparlamentních stran. Uspěli i kotlebovci

Číst článek

Vítězství PS/Spolu? Blahopřeji! Překvapení, ale vítězství nových lidí v politice nad starými politickými matadory je nejen inspirující, ale i velmi potěšující,“ dodal Kiska, kterého nahradí nastupující slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

Zároveň vyjádřil zklamání nad posílením krajně pravicového uskupení Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Premiér a místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini v komentáři nehodnotil výsledky své strany. Ocenil ale, že důvěru voličů získaly hlavně proevropské politické síly.

„Před eurovolbami jsme se mnozí obávali dvou největších hrozeb: že Slovenky a Slováci nebudou považovat hlasování za důležité a že prostor si vydobudou protievropské síly s jasným plánem zničit úspěšný evropský projekt. Dosavadní informace naznačují, že tyto dvě hrozby se nenaplnily,“ uvedl podle Denníku N.

Potěšení vyjádřil i nad dílčími údaji o účasti, která má dosáhnout zhruba 20 procent. A má být tedy vyšší než před pěti lety, kdy se eurovoleb na Slovensku zúčastnilo jen 13 procent voličů, nejméně v rámci unie. „Účast sice nelámala rekordy, volit ale přišlo podstatně víc lidí než posledně,“ uvedl.

Předseda hnutí Progresivní Slovensko Michal Truban poděkoval voličům za důvěru. „Nyní je na našich nových europoslankyních a europoslancích, aby ji od prvního dne přetavili do poctivé práce za evropské Slovensko,“ uvedl na svém facebooku.

A lídr slovenské strany Spolu Miroslav Beblavý také na facebooku poděkoval voličům. „Uděláme všechno pro to, aby takto dopadly i parlamentní volby. Protože lidé si zaslouží lepší vládu,“ vyslal jasný vzkaz vládě, kterou tvoří koalice Ficova Smeru a uskupeních Slovenská národní strana a Most-Híd.

Propad Ficova Smeru

Pokud se odhady výsledků voleb potvrdí, Smer-SD expremiéra Roberta Fica by poprvé po letech nevyhrál celostátní hlasování. Strana zaznamenala ústup z dřívějších pozic již v parlamentních volbách v roce 2016, i v pozdějších krajských a komunálních volbách.

Předseda Smeru-SD Robert Fico neuspěl v prezidentských volbách v roce 2014 a letos v březnu v rozhodujícím kole voleb hlavy státu zase prohrál místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterého Smer-SD podporoval.

Smer-SD v prohlášení zdůvodnil odsunutí strany na celkové druhé místo mobilizací voličů ve velkých městech a zejména v Bratislavě, kde lidé při hlasování dlouhodobě upřednostňují jiné strany než Směr-SD.

„Pro stranu Směr-SD to znamená důvod k zamyšlení, jak více komunikovat program strany ve městech, a zároveň více mobilizovat voliče na venkově, aby o osudu země nerozhodovalo jen hlavní město,“ napsala strana v prohlášení.

Slovensko čekají parlamentní volby

Podle odhadů v sobotních eurovolbách propadly i zbylé dvě slovenské vládní strany, a to Most-Híd a nacionalistická Slovenská národní strana (SNS).

„Je nám líto, že národně a vlastenecky cítící voliči uvěřili LSNS. Čas ukáže, že pan Kotleba jen ublíží slovenské národní politice doma i v zahraničí," uvedla SNS.

„Čekají nás klíčové parlamentní volby, které - pevně věřím - překreslí politickou mapu Slovenska ve prospěch demokratických sil. Eurovolby ukázaly nejen, že to jde, ale také, že si to lidé velmi přejí,“ uvedl Kiska, který se dlouhodobě vymezuje vůči politice Smeru-SD. Parlamentní volby na Slovensku se mají konat příští rok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme