Kombinovat alkohol s léky je hazard, který zabíjí

Co na tom, že berete antibiotika? Jedno pivo v oblíbené hospůdce vás přece nezabije. Možná ne, ale možná i ano. Lidé se kombinace léků a alkoholu bojí jen zřídka. Přitom vám nemalé potíže může způsobit i jedno malé pivo a prášek na bolest hlavy. Na to už lidé myslí méně.

Smrtelná kombinace proti chřipce

Návod v podobě paracetamolu spláchnutého čajem s rumem, jakožto zabijáka všech chorob, které člověka přepadnou, příliš nedoporučujeme. Paracetamol je látka, která je obsažena v běžně dostupných lécích na tlumení bolesti nebo ke snížení vysoké teploty. V kombinaci i s malým množstvím alkoholu může dojít k vážnému poškození jater, nadměrnému krvácení, otokům mozku nebo mozkovým příhodám, nízkou hladinou cukru a v extrémním případě až smrtí. Přitom není potřeba spolykat velké množství tohoto léku. Bohatě stačí jedno platíčko během několika dnů, do toho pár grogů a problém může být na světě.

Léky na kocovinu

To samé platí i v případě, že za sebou máte účast na bujarém večírku, kde jste to trochu přehnali. Hlavu máte jako střep a na to jistě pomůže pilulka proti bolesti hlavy. Nebo rovnou dvě. Lidé si neuvědomují, že alkohol v krvi a těle stále je, přesto, že se cítí být střízliví. Pokud se tímto způsobem budou snažit zahnat kocovinu, koledují si o spoustu závažných problémů.

Neznámé reakce

Při kombinaci léků a alkoholu může dojít k různým reakcím, často zdánlivě neodpovídajícím účinku alkoholu ani samotného léku. Lidé poté přicházejí s obtížemi k lékaři, kde je ani nenapadne upozornit na to, že léky s alkoholem kombinovali. Než se přijde na příčinu, může být už pozdě.

O mnohých interakcích mezi alkoholem a léky odborníci vědí a upozorňují na ně v příbalovém letáku. To, že v něm podobné informace nenajdete, ale neznamená, že vám nic nehrozí. Mnohé z nich totiž zůstávají neznámé, protože při zavádění nových léků vzájemné působení alkoholu a konkrétního léku netestuje. Lékaři tedy důrazně apelují na pacienty, aby se vyhnuli požívání alkoholu na jakékoli léky, včetně antikoncepce, antibiotik, ale i slabých, běžně dostupných léků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat