Budeme se rozhodně bránit vojenské i hospodářské agresi, řekl iránský ministr zahraničí Zaríf

Írán se bude rozhodně bránit vojenské i hospodářské agresi. Prohlásil to v neděli v Bagdádu, kde je na návštěvě, šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Evropské státy, které chtějí zachovat dohodu o íránském jaderném programu, podle něj musí pro zachování této dohody udělat víc než dosud. Zaríf se vyjádřil v době stupňujícího se regionálního napětí vyvolaného posilováním americké vojenské přítomnosti v Perském zálivu.

Tento článek je více než rok starý.

Bagdád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Zaríf v neděli řekl, že Írán si přeje vyrovnané vztahy se sousedními státy a že navrhuje podpis dohody o vzájemném neútočení (ilustrační snímek) | Foto: Andreas Gebert | Zdroj: Reuters

Příčinou problémů je loňské odstoupení USA od mezinárodní jaderné dohody, po němž Washington obnovil proti Íránu hospodářské sankce. Teherán letos oznámil, že přestane některá ustanovení dohody plnit. Evropští signatáři chtějí dohodu zachovat.

Zaríf v neděli řekl, že Írán si přeje vyrovnané vztahy se sousedními státy a že navrhuje podpis dohody o vzájemném neútočení.

Trump oznámil, že na Blízký východ posílá 1500 vojáků. Důvodem je údajné ohrožení Íránem

Číst článek

Irák je íránským spojencem a se Zarífem v neděli jednal jeho ministr zahraničí Muhammad Alí Hakím. Prohlásil, že Bagdád je připraven být prostředníkem v jednání Íránu a USA a že nevěří v užitečnost ekonomické blokády.

Letadlová loď

USA v minulých dnech poslaly do Perského zálivu letadlovou loď, další bojová letadla a hodlají svůj kontingent posílit o 1500 vojáků. Zástupce velitele íránských revolučních gard kontradmirál Alí Fadaví v neděli prohlásil, že americká armáda v oblasti je nejslabší, jaká tam kdy byla. Teherán označuje přesuny amerického vojska za „psychologickou válku a politickou hru“.

Prezident Hasan Rúhání v sobotu navrhl, že by Írán mohl o jaderné dohodě uspořádat referendum. Výsledek by posloužil vládě jako základ pro rozhodnutí o případném obohacování uranu na vyšší úroveň.

Dohoda z roku 2015 to zakazuje a Írán podle ní nemá obohacovat na více než 3,67 procenta; vyšší obohacení je potřebné při výrobě jaderné zbraně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme