Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plíšková ani Vondroušová na úvod Roland Garros nezaváhaly, Veselý dohrál

Překvapení nedopustily. Světová dvojka Karolína Plíšková i další Češka Markéta Vondroušová splnily roli favoritek a postoupily do 2. kola grandslamového Roland Garros. Plíšková si na pařížské antuce za hodinu poradila s Američankou Madison Brengleovou, kterou porazila 6:2 a 6:3. Vondroušová zvítězila 6:4 a 6:3 nad Číňankou Wang Ja-fan. České kolegyně nenapodobil Jiří Veselý. S Argentincem Leonardem Mayerem prohrál 6:7, 3:6 a 0:6.

Markéta Vondroušová na Roland Garros
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Vítězka turnaje v Římě Plíšková s Brengleovou prohrávala 0:2, ale na rozdíl od druhého kola na lednovém Australian Open úvodní set neztratila. Získala totiž šest her za sebou a ujala se vedení.

"Na prvních dvou gemech byla nervozita znát, ale soupeřka neměla nejlepší servis. Věděla jsem, že když se trochu zkoncentruju, budu zase hrát dobře. Myslím, že na úvod dobrý," řekla Plíšková.

Poměrně jednoznačný průběh měla i druhá sada, jen její závěr si česká favoritka zkomplikovala. Za stavu 5:2 měla při svém podání mečbol, ale udělala dvojchybu a pak po několika těsných autech o servis přišla.

Vzápětí ale sebrala Američance čistou hrou servis a za hodinu se radovala ze šestého vítězství za sebou. "První kola jsou vždy ošidná. Nevíte, jak se budete cítit, jak budete hrát. Měla jsem tady pár dní tréninku. Cítila jsem se dobře, ne dokonale, ale dobře. Bylo to solidní," komentovala Plíšková svůj výkon.

Ve druhém kole ji čeká devětadvacetiletá Slovenka Kristina Kučová, která po úspěšné kvalifikaci porazila i Rusku Světlanu Kuzněcovovou.

Devatenáctileté Vondroušové se od začátku zápasu s Wang Ja-fan dařilo spíše na returnu. Dostala se do vedení 4:2, i když dvakrát ztratila servis. Úvodní sadu pak dotáhla k výhře 6:4 a souboj měla i nadále pod kontrolou.

Ve druhém setu přišla drobná zápletka. Rodačka ze Sokolova nevyužila při podání Číňanky vedení 40:0, aby odskočila na 5:2, a vzápětí na servisu odvracela postupně tři brejkboly na 4:4. Srovnání skóre ale nepřipustila a v devátém gemu při soupeřčině podání využila hned první mečbol. Pomohla jí k tomu páska, od které se míček odrazil sice vysoko, ale těsně za síť. Wang Ja-fan už ho nedokázala vrátit na druhou stranu.

Na první kolo to Vondroušová považovala za těžký zápas. "Jsem ráda, že jsem to zvládla, navíc ve dvou (setech). Byla taky už vysoko, není to žádná nová hráčka na okruhu, je zvyklá hrát velké turnaje. Tím, že jsem v pozici, že bych takové zápasy měla vyhrávat, je to těžší, ale snažila jsem se na to nemyslet a hrát svoji hru," řekla.

Vondroušová, jež si letošní bilanci vylepšila na 23 vítězství a 6 porážek, při předchozích dvou startech v Paříži nepřekročila druhé kolo. O premiérový postup do třetího kola se pokusí proti Potapovové, kterou v únoru smetla v semifinále turnaje v Budapešti 6:0 a 6:2. Tehdy se hrálo na tvrdém povrchu v hale.

Veselý se marně snažil prolomit letošní nezdary

První set duelu s Mayerem Veselý sice otočil z 1:3 na 5:3, ale nakonec ho ztratil v tie-breaku. Hned na úvod druhé sady si prohrál servis, i když vedl už 40:0, a zápas se definitivně otočil na stranu favorizovaného Jihoameričana. Ten vyhrál druhý set 6:3 a ve třetí sadě nadělil českému tenistovi "kanára".

Veselý stejně jako loni vypadl v Paříži v prvním kole a v mužské dvouhře zůstal jediným českým zástupcem Lukáš Rosol, který se do hlavní soutěže dostal jako lucky loser. 

"Rozhodla kvalita. První set byl špatný, od druhého už jsem ztratil jistotu, má hra se sesypala a výkon nebyl takový, jaký bych si přál," řekl Veselý.

Je si vědom, že dlouhodobě výsledky nejsou dobré. "To víme všichni. Snažím se, co můžu. Bohužel. Čím víc chci, tím míň to jde. Plácám se v tom a pořádně nevím, jak z toho všeho ven. Je to trápení," hodnotil Veselý v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý: Od druhého setu se moje hra sesypala
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články