Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jádru věříme víc než zelené elektřině. Plán nevyužívá potenciál obnovitelných zdrojů

Ekonomika

  16:00
Praha - Podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny v Česku dál klesá. Loni spadl na nejnižší hodnotu od roku 2012. A to přesto, že výroba ve větrných i fotovoltaických elektrárnách meziročně vzrostla. Víc ale rostou „špinavé“ zdroje, především jádro. Ukazují to nová čísla Energetického regulačního úřadu.

Jaderná elektrárna Temelín. foto: Archiv

Obnovitelné zdroje tvoří jen 12,7 procenta spotřeby elektřiny v Česku a necelých jedenáct procent její výroby. Evropský průměr je trojnásobný, v sousedním Rakousku je to dokonce 72 procent.

Nové zelené elektrárny se v Česku v posledních letech prakticky nebudují. Větrné elektrárny přibývají jen nepatrně, fotovoltaické vůbec. Ani do budoucna se nepočítá s jejich rozvojem.

Klimaticko-energetický plán, který by měl stanovit, jak se Česko připojí k evropským energetickým cílům, se zatím dopracovává. V návrhu se ale na další rozvoj solární a větrné energie nesází. Evropské cíle chce Česko splnit větším pálením biomasy (například dřeva) nebo odpadu.

Trump nabízí Česku energii z plynu i jádro. O energetice bude jednat s Babišem

Kritikům plánu vadí hlavně to, že Česko se solární energií nepočítá navzdory tomu, že ceny fotovoltaických panelů postupně klesají a roste jejich efektivita, na druhé straně se zvyšuje cena elektrické energie. Zatímco dříve se solární energie neobešla bez dotací, nyní se už v Evropě budují solární parky i na komerční riziko.

„Největším nedostatkem plánu je velmi nízký cíl pro obnovitelné zdroje, který zdaleka nevyužívá reálného potenciálu jednotlivých technologií pro příští dekádu,“ říká Karel Polanecký z Hnutí Duha.

Cíle plníme s odřenýma ušima

Evropská unie si stanovila, že z obnovitelných surovin bude v roce 2020 dvacet procent spotřebované energie, tedy jak elektrické, tak energie na vytápění či dopravu. V roce 2030 to má být už 32 procent.

Česko se k těmto cílům připojuje jen zdrženlivě. Na rok 2020 si stanovilo cíl 13 procent, na rok 2030 navrhuje necelých 21 procent. První metu splní Česko bez problémů. V tomto případě pomohl solární boom před deseti lety, rostoucí spalování biomasy, vytápění dřevem v domácnostech a přimíchávání biopaliv do nafty a benzinu.

Právě to má pomoci splnit i podíl obnovitelných zdrojů pro rok 2030. Podle materiálu se očekává, že se bude do nafty a benzinu přimíchávat ještě více biosložky, že se domácnosti, které dosud topí uhlím, přesunou ke dřevu nebo dalším biopalivům.

‚Máme jádro a chceme ho dál rozvíjet.‘ Babiš se opřel do energetického mixu z dílny EU

Případná podpora solární či větrné energie není dosud jasná, investoři proto vyčkávají. Například ČEZ kupuje zelené elektrárny v zahraničí, ale v tuzemsku nové nebuduje. Vyčkává na konkrétní podobu plánu.

„Česko má evropské cíle v obnovitelných zdrojích do roku 2020 splněny. Národní klimaticko-energetický plán určí další rozvoj obnovitelných zdrojů,“ říká mluvčí firmy Roman Gazdík. V zelené energii v Česku firma nyní nejvíce investuje do modernizace vltavské kaskády.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...