reklama

7. ročník ChemQuestu ukázal, že kreativita a nadšení pro chemii stále stoupají

reklama

Velmi úspěšný evropský vzdělávací program pro učitele přírodních a technických věd Amgen Teach právě končí pátý ročník existence v ČR. Zájem o chemii mezi žáky dokazuje i účast v soutěži ChemQuest, do které se letos přihlásilo celkem 42 týmů. Z nich bylo 19 vybráno do finále oblíbeného chemického klání. Kromě stálic, které sbírají ceny každoročně, se objevily školy, jejichž sláva roste. Na Vysoké škole chemicko-technologické, kde soutěž tradičně probíhá, se rozdávaly také ceny originality a veřejnosti.

Podmínkou účasti v soutěži ChemQuest je připravit originální pokus nebo více pokusů na zadané téma, které žáci spolu s přihláškou představí krátkým zajímavým videem. V 7. ročníku se jednalo o témata: Chemie a barvy (pro kategorii SŠ) a Chemie a kovy (pro žáky ZŠ). Z celkem 42 přihlášených týmů se do finále může probojovat vždy 10 družstev z každé věkové kategorie. Středoškoláci měli tentokrát z důvodu nemoci zastoupení 9 týmů. 

ChemQuest: Originalita zpracování i důraz na bezpečnost práce

Dvou až tříčlenné týmy si společně se svými pedagogy samy navrhnou, a poté předvádějí před odbornou porotou, nápaditý experiment. Fantazii se meze nekladou, což dokazuje zapojení dobových rekvizit, filmových ukázek, doprovodných příběhů a hraných scének. „A to je přesně cíl soutěže, podporovat v dětech kreativitu a týmovou spolupráci. Přesně to jsou předpoklady pro práci vědců. A zároveň si spolu s učitelem užijí i samostatnou přípravu na soutěž, nejenom samotné finále,“ vysvětluje RNDr. Petr Holzhauser, Ph.D., z VŠCHT Praha a vedoucí projektu Amgen Teach v ČR. V letošním souboji zvítězilo Mendelovo Gymnázium z Opavy za středoškoláky a víceleté Gymnázium z České Lípy v kategorii základních škol. Cenu veřejnosti si odnesl experiment Zlato pro Rudolfa II (Gymnázium Česká Lípa) a Triky v barvách trik (víceleté gymnázium Česká Lípa). Titulem cena originality se může pyšnit Gymnázium a Střední odborná škola z Přelouče pokusem Vytěsňování kovů z roztoků. Kompletní seznam výherců najdete na stránkách https://www.vscht.cz/spoluprace/skoly/pro-zaky/chemquest. Zde si můžete prohlédnout i přihlášená videa: https://www.youtube.com/watch?v=92y5YBQqNuY&list=PLFrGuvXvjnQPT3a1RWciV-uC4DlNk4VCV.  Důležitou součástí hodnocení bylo letos i dodržování zásad bezpečnosti práce při experimentech a používání všech předepsaných bezpečnostních pomůcek. 

Amgen Teach má řadu plánů, jak obohatit výuku pro žáky i jejich učitele

O tom, že badatelsky orientovaná výuka, nové přístupy a způsoby práce s žáky, má ohlas, svědčí skutečnost, že se do projektu za 5 let fungování v Česku zapojilo více než 400 učitelů. Řada z nich se workshopů a dalších aktivit účastní opakovaně. „V letošním roce spolupráce mezi učiteli probíhá formou přímých konzultací a předávání zkušeností kolegům, kteří se ještě workshopů nezúčastnili a připravují se další formy práce s učiteli a jejich žáky. I na nadnárodní úrovni,“ dodává Petr Holzhauser.

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama