Poslední květnový o-víkend

26.5.2019 Petr Klimpl

Poslední květnový o-víkend

Na poslední květnový víkend bylo připraveno několik oblastních závodů v orientačním běhu. 

Sobota

Mistrovství Středočeské a Pražské oblasti na klasické trati uspořádal OB Říčany v Mnichovicích (louka u Myšlínského zámečku). Více jak tisícovku závodníků čekala mapa Vlčí halíř (hlavní kartograf Libor Pecháček). Stavitel tratí Daniel Vláčil měl k dispozici zvlněný terén se smíšeným lesem a loukami, kde byly četné porostové detaily, ve východní části prostoru s vyšším výskytem podrostu, nové výsadby a zbytků po těžbě dřeva. V ženách jasně vyhrála Iveta Šístková (LPU), druhá Kateřina Mullis (DKP) měla ztrátu přes tři minuty a třetí Barbora Baldrianová (VSP) přes pět minut. V mužích byl nejrychlejší Jan Procházka (PGP), půl minuty za ním zaostal na druhém místě Jakub Makovský (Tap), třetí Vojtěch Hora (PGP) měl ztrátu skoro čtyři a půl minuty.

Přes tři stovky závodníků běželo Mistrovství Západočeské oblasti na krátké trati, které připravila Kometa Kralovice. Shromaždiště bylo na louce východně od obce Hluboká. Připraveny byly tratě na mapě Kozičkův mlýn, běželo se v terénu, kde byla zařízlá a hluboká údolí k řece Střele a jejím přítokům - skalky, kameny, kamenná pole, různorodá podložka; jinak ale hustá síť komunikací, mnoho prostorových objektů; spíše jehličnatý les v přírodní rezervaci Střela. Stavitelem tratí byl Martin Hanák. V ženách byla nejlepší Jitka Svobodová (VSP), necelou minutu za ní zaostala druhá Lucie Šilhavá (LPM), třetí Pavlína Pecoldová měla ztrátu přes pět minut. V mužích vyhrál Tomáš Kamaryt (VPM), z a ním skončili dorostenci VPM Lukáš Richtr a Filip Šauli se ztrátou 36 resp. 104 sekund. 

Pořadatelé z OK Jilemnice připravili dva sprinty Východočeského poháru. Dopolední závod měl centrum v Jilemnici – Kuvajtu, odkud se závodníci přesunuli na lesa Hraběnka, kde závodníky čekaly tratě na mapě Střelnice Hraběnka (1:5000, ISSOM 2007, mapoval Matěj Hrouda). Tratě postavil Martin Vik v rovinatém lese s hustou sítí cest, byly tam různé druhy vegetací (většina tratí vedla ve světle zeleném), les byl slušně průběžný s měkkou podložkou. Za krásného slunečného počasí běželo skoro devět stovek závodníků. V ženách si pro vítězství doběhla Dominika Plochová (DKP) s náskokem půl minuty před druhou Lucií Vítkovou (PHK), dalších 25 sekund zpět zůstala na třetím místě Marta Lučanová (LPU). V mužích byl nejrychlejší veterán Tomáš Novotný (PHK), o druhém místo se stejným časem podělili Štěpán Holas (SJC) a Jan Čermák (LPU), jejich ztráta na vítěze byla 49 sekund. Odpoledne se závodníci přesunuli do Vysokého nad Jizerou, kde bylo centrum v areálu Ústavu CHiRu. Stavitelka tratí Vendula Viková postavila tratě v horském městečku, kde byla nepravidelná hustá uliční síť a parky, tratě byly dost kopcovité. Mapu Vysoké nad Jizerou (1:5000, ISSOM 2007) připravil Vít Ježek. Na startu bylo něco nad 700 závodníků. V ženách si nejlépe vedla Marta Fenclová (LPU), 36 sekund za ní zaostala na druhém místě její klubová kolegyně Klára Procházková, další sekundu zpět byla na třetím místě dopolední vítězka Dominika Plochová (DKP). V mužích vyhrál junior Radomír Tichý (SHK), který o 10 sekund porazil dopoledního vítěze Tomáše Novotného (PHK), dalších 10 sekund zpět měl ztrátu třetí Jan Čermák (LPU). 

Mistrovství oblasti Vysočina na krátké trati uspořádal oddíl orientačního běhu Třebíč. Centrem byl Kulturní a sportovní areál v obci Stropešín. Necelých čtyři sta závodníků čekala mapa Čalonice (hlavní kartograf Matěj Klusáček). Stavitel tratí Roman Věžník postavil tratě v terénu, kde byla kombinace listnatých a jehličnatých lesů, střední hustota cest, v severní části pak prudký svah k přehradě místy se skalními útvary. V ženách vyhrála Jana Benešová (CTB), půl minuty ztráty měla na druhém místě Karolína Šiková (LPM), třetí skončila se ztrátou necelé minuty Radka Sklenářová (LCE). V mužích dominoval Adam Chloupek (ZBM), se ztrátou tří minut byl druhý Matěj Kamenický (LPU), skoro šest minut ztráty měl třetí Gytis Nakvosas. 

Závod krajského žebříčku Moravskoslezského kraje ve sprintu uspořádal SKOB Frýdek-Místek, závod měl centrum na koupališti Ricco Příbor. Mapu Příbor připravil Tomáš Vavřík, běželo se historické části města, ale i v nové a starší zástavbě, tratě postavil Martin Svoboda, běžely dvě stovky závodníků. V ženách byla nejrychlejší Hana Bernatíková (TRI), 21 sekund za ní skončila její oddílová kolegyně Teresa Mrózek, minutu a půl zpět byla Barbora Muchová (KVS). V mužích byl první dorostenec Vít Matuš (VRB), 24 sekund za ním byl Jan Fiala (ZBM), třetí Vít Petr Pospíšil (SOP) měl ztrátu na vítěze přes dvě minuty.

Hanácký žebříček pokračoval krátkou tratí, kterou připravil OOB TJ Zlaté Hory v Horním údolí. Stavitel tratí Tomáš Novotný měl k dispozici mapu Zámecký pahorek (autoři Petr Mareček a Martin Kratochvíl), přes 350 závodníků běželo ve svažitém horském lese s těžkou podložkou, kde byly ojedinělé terénní detaily a skalky. Les byl donedávna porostově pestrý (střídání čistého lesa s hustníkovými pasážemi), momentálně tam poměrně rychle postupuje těžba dřeva, přibylo tak i otevřených pasáží. V ženách s přehledem vyhrála Lucie Vítková (PTE), druhá Šárka Kašparová (AOP) zaostala skoro čtyři minuty, třetí skončila Pavlína Rychlá (KRN). V mužích vyhrál Daniel Tomanek (KSU), který o 3 sekund porazil druhého Pavla Rychlého (KRN) a o 39 sekund třetího Václava Krále (SSU).

Pátý závod Jihomoravské ligy (klasická trať) proběhl v Brně – Kohoutovicích (centrum bylo v Základní školé Pavlovská) za pořadatelství Lokomotivy–Ingstav Brno. Skoro čtyři stovky závodníků čekal převážně listnatý příměstský les, který byl kopcovitý, s rozdílnou průběžností a vyšší hustotou cest. Stavitelka tratí Iva Jánská připravila tratě na mapě Koniklecová. V ženách byla jasně nejlepší Hana Hlavová (KON), druhá Veronika Ptáčková (TBM) a třetí Lucie Matulová (ADA) měly ztrátu přes dvě minuty. Mezi muži byl nejlepší Petr Horvát (TBM), minutu zpět zůstal druhý Bronislav Přibyl (TZL), třetí skončil Petr Palát (ABM), který na vítěze ztratil 105 sekund.

Neděle

Druhý víkendový závod uspořádala Kometa Kralovice, tentokráte žebříčkový závod na klasické trati. Stavitel tratí Ondřej Pova měl k dispozici mapu Kuchyňka v terénu, kde byla zařízlá, hluboká údolí k řece Střele a jejím přítokům - skalky, kameny, kamenná pole, různorodá podložka; jinak ale hustá síť komunikací, mnoho prostorových objektů; spíše jehličnatý les v přírodní rezervaci Střela. Centrum bylo stejně jako v sobotu na louce východně od obce Hluboká, běželo téměř tři stovka závodníků. V ženách stejně jako v sobotu vyhrála Jitka Svobodová (VSP), čtyři a půl minuty ztratila druhá Vanda Králová (BZP), třetí místo obsadila Jana Kožinová (PGP) se ztrátou přes šest minut. V mužích vyhrál s obrovským náskokem Aleš Ritter (ONO), na druhém a třetím místě doběhli Tomáš Řehořek (SKV) a Martin Tůma (LIT).

V Ještědské oblasti proběhla žebříčková krátká trať, kterou uspořádaly společně TJ Stadion Nový Bor a KOB Kamenický Šenov. Centrem byl Volnočasový (cyklistický) areál v Novém Boru, připravena byla mapa Vyhlídka (autor Jaroslav Lamač, revize Petr Karvánek). 650 závodníků běželo v dobře průběžném lese se sítí cest a průseků, kde byly místy nově vzniklé polomy po březnové vichřici, tratě připravil Petr Karvánek. V ženách si pro vítězství doběhla Adélka Bogarová (PGP), která porazila druhou Adélu Havlovou (BOR) o 55 sekund. třetí skončila Alena Neradová (TUR) s odstupem přes čtyři minuty. V mužích byl nejlepší Jan Schulhof (TUR), přes minutu ztráty měla na druhém a třetím místě dvojice zkušených závodníků Tomáš Dlabaja (TUR) a Michal Horáček (VLI).

Výsledky všech víkendových závodů najdete IS ORIS.


« zpět