Opět zlatá Bratislava. Kapitán Anttila zajistil Finům po osmi letech další titul mistrů světa

Finové jsou po osmi letech znovu mistry světa. Zlaté medaile získali, stejně jako v roce 2011, v Bratislavě. Vítězství 3:1 jim zajistil dvěma góly 33letý kapitán Marko Anttila, který se trefil ve všech zápasech vyřazovacích bojů.

Bratislava (Aktualizováno: 22:32 26. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marko Anttila je obrovským zjevením vyřazovacích bojů na mistrovství světa v Bratislavě. A nejen proto, že měří 203 centimetrů. Kapitán Finska se trefil ve všech zápasech vyřazovacích bojů, ve finále dokonce dvakrát. Rodák z města Lempäälä zajistil Finsku po osmi letech titul mistrů světa, znovu ho slaví na Slovensku.

ONLINE: Kanada - Finsko 1: 2

Číst článek

Titul Finska, které se na MS nemohlo spoléhat na hvězdy z NHL, je obrovským překvapením, Seveřanům se nevydařila první třetina. Sice mohli jít do vedení, jenže obránce Oliwer Kaski neproměnil trestné střílení a do vedení šli v červeném hrající Kanaďané.

Z finále uběhlo 10 minut, když puk v útočném pásmu dokázal udržet Anthony Mantha, puk se dostal na modrou čáru, odkud obránce Las Vegas Shea Theodore projel mezi kruhy a tvrdou ranou prostřelil Kevina Lankinena.

První třetinu sice Kanaďané na střely vyhráli 15:9, ta druhá už byla vyrovnanější a Finsko se dočkalo vyrovnání. Právě když Shea Theodore seděl na trestné lavici, našel Manninenu pravého kruhu úplně volného Marka Anttilu, který v čase 22:35 našel místo mezi Murrayho betony.

Anttila, který nikdy nehrál v zámoří, se mohl o chvíli později prosadit znovu, ale trefil pouze tyčku. Pak se dostali ke slovu i Kanaďané. Myers ale pálil pouze do lapačky, Dubois zase trefil tyčku.

Rozhodnutí přišlo na začátku třetí třetiny. Finská obrana nejdřív zablokovala dvě rány Chabota a na druhé straně znovu úřadoval Anttila. Svůj druhý gól v zápase dal v čase 42:35. Přesně 20 minut od své první trefy v zápase.

Kanada se nevzdala, ale Kevina Lankinena nedokázala překonat. Šance měli Dant Fabbre, Anthony Mantha i specialista na teče Stone. Jenže finský gólman byl vždy připraven nebo mu pomohli obránci.

Po pětiminutovém kanadském zámku ve vlastním obranném pásmu zasadili modrobílí rozhodující úder. Na 3:1 zvýšil Harri Pesonen. 

Z předchozích zápasů bylo jasné, že Kanaďané se nevzdávají do posledních sekund, jenže Finové to věděli. Postupem času byli pořád pasivnější a zataženější k vlastní brance. Kanada to zkusila v šesti, jenže Finové padali do střel, a když už nějaká prošla, zasáhl bezchybný Lankinen.

Další kanadský zázrak už nepřišel a Finové se po osmi letech se stali mistry světa. Znovu v Bratislavě.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Finále (Bratislava):
Kanada - Finsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 9085.
Sestavy:
Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique. Trenér: Alain Vigneault.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Konečné pořadí MS: 1. Finsko, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. ČR, 5. Švédsko, 6. Německo, 7. USA, 8. Švýcarsko, 9. Slovensko, 10. Lotyšsko, 11. Dánsko, 12. Norsko, 13. Velká Británie, 14. Itálie, 15. Francie, 16. Rakousko.
Francie a Rakousko sestupují do Divize I, mezi elitou je nahradí Kazachstán a Bělorusko.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme