Zběhlá běluha přinesla ztracený mobil

Na konci dubna objevili norští rybáři v blízkosti města Hammerfest krotkou běluhu s postrojem. Běluha se třela o bok lodi, zkoušela tahat za lana a přátelsky interagovala s lidmi. O týden později pak předvedla něco úžasného: vylovila a přinesla mobilní telefon, který její obdivovatelce vypadl z kapsy do vody.

Pracovníci z norského Ředitelství rybolovu lákají běluhu na filety z tresky, aby jí mohli rozepnout postroj.

Ochočená běluha, nejspíš z Ruska

Běluhy severní (Delphinapterus leucas) patří do čeledi narvalovitých a žijí se v severních mořích a v Severním ledovém oceánu. Naše hrdinka se objevila u města Hammerfest na Severu Norska na konci dubna. Rybáři si u ostrova Rolvsoya všimli bílého kytovce plujícího kolem lodi, který na sobě měl postroj. Běluha se pokoušela tahat za lana visící z lodi, otevírala tlamu, nechala se krmit a dokonce i pohladit. Poté následovala loď asi 20 km cestou zpět do Hammerfestu.

Na postroji, který se běluze posléze podařilo sundat, objevili rybáři nápis „zařízení Petrohradu.“ Podle expertů tak běluha zřejmě „zběhla“ nebo byla vypuštěna z Murmansku, kde má svou základnu ruské námořnictvo. To se od roku 2017 zřejmě opět snaží vycvičit delfíny, lachtany a také běluhy pro plnění vojenských námořních úkolů. Ruská strana nicméně vlastnictví a výcvik běluhy popřela.

postroj běluhy
Emblém na postroji běluhy s nápisem „Zařízení Petrohradu.“ Kredit: video NRK.no

Běluha šikovná, známá a pomáhající

Co vše běluha umí, ukázala během následujících týdnů. Točila se ve vodě kolem své osy, přinášela bójky, nechala se hladit. Stala se senzací norských i světových médií. V anketě, které se zúčastnilo 25 tisíc lidí z celého světa, obdržela jméno Hvaldimir, což je složenina norského hval (norsky velryba) a křestního jména ruského prezidenta.

Na běluhu se šla 5. května 2019 podívat také Ina Mansikaová, obyvatelska Hammerfestu. A dala tím běluze možnost předvést další ze svých triků. „Klekli jsme si na molu, abychom si běluhu prohlédli a třeba si ji i pohladili,“ řekla Ina Mansikaová serveru The Dodo. „Přitom jsem si zapomněla zapnout kapsu na bundě a mobil mi vypadl do moře. Předpokládala jsem, že je navěky pryč, ale běluha se potopila a za chvíli se vrátila s telefonem v tlamě!“

Historka by možná zněla neuvěřitelně, kdyby se ji nepodařilo zachytit na video:

https://www.instagram.com/p/BxFlIZpAT7a/?utm_source=ig_web_copy_link

Doufejme, že zběhlá běluha pojmenovaná Hvaldimir našla v Norsku bezpečné útočiště a časem si vedle vztahu s lidmi vytvoří také pouto s příslušníky vlastního druhu. Tento „kanár oceánů,“ jak se běluhám říká kvůli jejich působivému a pestrému hlasovému projevu, sice zatím nepatří mezi ohrožené druhy, přesto jako všichni obyvatelé moře čelí velkému tlaku znečištění všech světových vod.

Zdroj: The Dodo, NRK.no

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..