Příjem vitaminů není jen o céčku

Všude se propaguje Céčko na imunitu, Déčko pro zdraví zubů a kostí, zinek pro krásné nehty a béčko pro pevnou pleť. Ale co ty ostatní? Aby byl člověk zdravý, potřebuje víc než jen těchto pár vyjmenovaných. Lidé ale často netuší, které vitaminy a minerály tělo skutečně potřebuje a kde by je měli hledat.

Vitamin K

Vitamin K chrání naše tělo před poruchami jater a také hraje zásadní roli při tvorbě látek podporujících krevní srážlivost. Najdete ho v oříšcích, rajčatech, luštěninách, mrkvi a listové zelenině. Nedostatek vitaminu K se projevuje především špatnou srážlivostí krve.

Vitamin F

Vitamin F neboli kyselina linolová výrazně ovlivňuje stav našich vlasů, pokožky a nehtů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje kornatění cév, chrání nás před jaterními chorobami, proti zvýšenému krevnímu tlaku a nadváze. Jestliže chcete mít vitaminu F dostatek, zařaďte do svého jídelníčku obilné klíčky, sóju, lněná, dýňová a slunečnicová semena, oříšky nebo avokádo.

Vitamin P

Pravidelný příjem vitaminu P je doporučován především pro jeho schopnost chránit naše tělo před rakovinou. Kromě toho má ale vitamin P schopnost posilovat účinek vitaminu C a tím výrazně napomáhá ke zvýšení imunity. Hledejte ho v rybízu, borůvkách, švestkách, hroznovém víně, višních, malinách, pampeliškách, šípcích, paprice nebo třeba v pohance. Nedostatek vitaminu P může také vést k tvorbě křečových žil a hemoroidů.

Vitamin H

Na vitamin H si nejčastěji vzpomeneme až při jeho nedostatku. Podílí se totiž na vývoji dětí a jejich správném růstu, také ale na naší energii. Pokud ho v těle máme málo, často nás přepadá spavost a jsme náchylnější k nemocem. Vitamin H najdeme v houbách, špenátu, květáku, luštěninách, sóje, rajčatech, nebo žloutcích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat