Odhady výsledků voleb v Německu: oslabená CDU první, druzí Zelení získali přes 20 procent

V Německu eurovolby podle prvních odhadů veřejnoprávní televize ARD vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové s 28 procenty hlasů. Druzí jsou Zelení s 22 procenty a třetí sociální demokracie (SPD) s 15,5 procenta. Pokud se odhady potvrdí, půjde pro vládní strany CDU/CSU a SPD o jejich nejhorší výsledek v evropských volbách, pro Zelené naopak o jasně nejlepší.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reakce na první exit polls v sídle vládnoucí CDU.

Reakce na první exit polls v sídle vládnoucí CDU. | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

Dosavadním minimem CDU/CSU ve volbách do Evropského parlamentu bylo 35,4 procenta před pěti lety, pro SPD 20,8 procenta v roce 2009. Jejich letošní odhadované výsledky jsou tedy ještě hluboko pod těmito hodnotami. Navíc jde pro obě uskupení o nejhorší výsledky v jakýchkoliv poválečných celoněmeckých volbách.

Exit Poll (ARD) for #Germany:

#CDU+#CSU 28% 🔽🔽
#Grüne 22% 🔼🔼
#SPD 15.5% 🔽🔽
#AfD 10.5% 🔼
#FDP 5.5% 🔼
#LINKE 5.5% 🔽

#EP2019

18:15 – 26. 05. 2019

29 37

Už se proto spekuluje, jaké to bude mít dopady, a to především uvnitř sociální demokracie, která po více než 70 letech může také ztratit radnici v severoněmeckých Brémách, kde se v neděli uskutečnily zemské volby.

Není vyloučeno, že velmi špatné výsledky neustojí předsedkyně strany Andrea Nahlesová, která by mohla skončit přinejmenším ve funkci šéfky sociálnědemokratických poslanců ve Spolkovém sněmu.

Úspěch Zelených

Radovat se naopak mohou Zelení, z nichž se - soudě přinejmenším podle nedělního výsledku a průzkumů veřejného mínění z posledních měsíců - stává druhá nejsilnější strana v Německu. Svůj dosud nejlepší výsledek z eurovoleb z roku 2009 – 12,1 procenta – v neděli překonali o téměř deset procentních bodů.

V Německu začaly eurovolby. Favoritem je Merkelové CDU/CSU, počítá se ale s jejím oslabením

Číst článek

Do Evropského parlamentu směřují znovu zástupci protiimigrační a k unii velmi kritické Alternativy pro Německo (AfD), která podle odhadů získala 10,5 procenta hlasů, a také dvojice dalších opozičních stran – Levice a svobodných demokratů (FDP). Obě si přišly na 5,5 procenta.

Část z 96 křesel vyčleněných pro německé europoslance získají i zástupci neparlamentních stran, a to díky tomu, že pro volby pro Evropského parlamentu není ve spolkové republice stanovena minimální procentní hranice, kterou by bylo potřeba překonat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme