Zřícené domy a stržené elektrické vedení. Peru sčítá škody po zemětřesení

Severní Peru v neděli zasáhlo zemětřesení, jehož otřesy podle americké geologické služby USGS dosáhly 7,5 stupně. Místní úřady hlásí, že v některých oblastech se zřítily domy a bylo strženo elektrické vedení. Ministr vnitra na twitteru napsal, že zatím odnikud nejsou hlášeny oběti. Prezident Martín Vizcarra vyzval ke klidu a sdělil, že úřady postižené oblasti kontrolují.

Tento článek je více než rok starý.

Lima Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení (ilustrační foto)

V Yurimaguasu, kde žije přes 60 tisíc lidí, spadlo mnoho domů a byla přerušena dodávka elektřiny. ( ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Ohnisko zemětřesení bylo zhruba 180 kilometrů východně od města Moyobamba, kde žije přes 80 tisíc lidí, a v hloubce 105 kilometrů. Přístroje otřesy zaznamenaly v 2.41 místního času (09.41 SELČ). Nejblíže ohnisku je vesnice Lagunas (75 kilometrů) a město Yurimaguas (92 kilometrů). Starosta Lagunas Arri Pezo řekl v rozhlase, že ve vesnici byly otřesy velmi silné. V Yurimaguasu, kde žije přes 60 tisíc lidí, spadlo mnoho domů a byla přerušena dodávka elektřiny. Otřesy bylo cítit i v Limě, kde lidé v panice vybíhali z domů.

Jak napsala agentura AFP, čím hlouběji je ohnisko zemětřesení, tím jsou škody menší. Otřesy se ale v takovém případě šíří do větší vzdálenosti, což vysvětluje, proč je dnes pocítili také v Ekvádoru, Kolumbii a Venezuele. V Peru chvění trvalo 127 vteřin a věděli o něm obyvatelé několika provincií i Limy.

Zemětřesení jsou v Peru poměrně častá. V březnu ohlásily otřesy o síle 7,1 stupně z jihu země. Loni měly otřesy, jež zasáhly pobřežní oblast na jihu, sílu 7,3 stupně a jejich ohnisko bylo v hloubce asi 12 kilometrů. Zemřeli dva lidé a zhruba 130 jich bylo zraněno.

Geolog Patricio Valderrama k dnešnímu zemětřesení řekl, že sever Peru podobně silné záchvěvy nezažil od zemětřesení z roku 1970. Region Ancash tehdy zasáhly otřesy o síle 7,9 stupně a o život přišlo 70 tisíc lidí. Pod vlnou ledu a kamení tehdy skončil i tábor 14 československých horolezců a celá expedice zahynula.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme