Jízdní řád: hledání šéfa Evropské komise i nejistota kolem Británie. Co se teď bude dít v Bruselu?

Již v úterý, 28. května, se bude jednat o předsedovi Evropské komise. Dopoledne se sejdou šéfové parlamentních frakcí. Čeká se první debata o obsazení postu předsedy Evropské komise, který nahradí Jeana-Clauda Junckera. Toho Evropskému parlamentu navrhují premiéři a prezidenti členských zemí. Večer se sejdou představitelé 28 zemí EU, kteří by měli dát mandát předsedovi Evropské rady Tuskovi k vyjednávání o obsazení vrcholných unijních funkcí.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská vlajka na pozadí vlajek členských států Evropské unie (ilustrační foto)

Evropská vlajka na pozadí vlajek členských států Evropské unie (ilustrační foto) | Zdroj: Evropský parlament

Od 20. do 21. června bude probíhat dvoudenní summit EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk chce mít do summitu již vyřešenou otázku nového předsedy komise. Summit také může jednat o nástupcích Tuska a šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové.

Na začátku července (2. – 4. července) se uskuteční ustavující plenární zasedání nového Evropského parlamentu. Parlament by měl zvolit svého nového předsedu, nástupce Antonia Tajaniho, a čtrnáct místopředsedů a další činitele.

Eurovolby vyhrálo ANO před ODS a Piráty. V zahraničí ztratili centristé a posílili euroskeptici

Číst článek

Další plenární zasedání europarlamentu ve Štrasburku proběhne 15. až 18. července. Na tom by již mohl být zvolen nový předseda Evropské komise.

Grilování a brexit

Během července a srpna se budou vybírat kandidáti na eurokomisaře. Pokud bude určen předseda komise, začne sestavovat svůj tým na návrh členských zemí. Každá země navrhne jednoho eurokomisaře. V září pak proběhne tzv. grilování kandidátů, neboli slyšení kandidátů na eurokomisaře v Evropském parlamentu.

Na říjnovém plenárním zasedání europarlamentu od 22. do 24. října by se mělo hlasovat o Evropské komisi jako celku.

Otazník visí nad datem 31. října, kdy má Evropskou unii opustit Británie. Po případném brexitu by se měl počet europoslanců snížit na 705. Sedmadvacet ze 73 mandátů patřících Britům by se mělo rozdělit mezi země, které byly vzhledem k počtu voličů proti jiným státům znevýhodněny. Jednoho nového europoslance získá například Slovensko. Křesla, která měla po odchodu britských poslanců zůstat volná, měla být k dispozici politikům ze zemí, které případně do EU vstoupí v budoucnu.

1. listopadu by měla Evropská komise převzít úřad. Pokud by ji europarlament nepotvrdil, bude pokračovat Junckerův tým. Přesně o měsíc později, 1. prosince, by se funkce měl ujmout nový předseda Evropské rady.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme