Zase bez medaile? Hrozné! smutní Kovář. Simon je na parťáky pyšný

Foto: Alena Zapletalová

27. května 2019, 8:14

Václav Jáchim

(BRATISLAVA,od našeho zpravodaje) Dva centři české reprezentace, dva útočníci, kteří toužili po velké medaili. Ale bohužel... Jan Kovář a Dominik Simon museli po nedělní bitvě s Rusy kousat hodně trpkou porážku. Ačkoli Češi předvedli kvalitní hokej, nakonec končí čtvrtí. "Je to těžké. Pořádně nevím, co říci," hlásí Kovář.

Hokejisté sehráli jednu z nejlepších bitev proti nadupané ruské mašině za poslední roky. Otočili ze stavu 0:1 na 2:1. Sborná následně srovnala, ve třetí třetině byla k vidění spousta šancí na obou stranách. Reprezentanti několikrát mohli rozhodnout ve svůj prospěch. "Ano, v základní části i v prodloužení. Bohužel nám tam nic nespadlo. Jejich gólman Vasilevskij chytal výborně. Hráli jsme dobře, ale nedotáhli to," konstatuje Kovář.

Češi si sáhli na dno sil. Klobouk dolů, jak se dali dohromady po sobotní prohře s Kanadou. A jakým způsobem odmakali parádní mač proti sborné. "Byli jsme strašně blízko medaili. Nemám úplně slov, protože jsme fakt hráli dobře. Jenže Vasilevskij byl výborný," připomíná Simon.

Nutno doplnit, že i Češi měli v kleci kvalitu. Šimon Hrubec naskočil do nejtěžšího duelu kariéry, a obstál. "Chytal parádně. Byl to vyrovnaný zápas až do konce," souhlasí Simon. Rusové občas mívali s maskovanými muži potíže, letos jim ovšem hodně pomohl chlapík z Tampy Bay, který je v nominaci na Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL. "Vychytal nás. Jednoznačná věc!" říká o Vasilevském Jan Kovář.

Reprezentanti v posledním klání na mistrovství světa ukázali ohromnou vůli. Setřásli sobotní semifinálové zklamání, našli síly, které jim po dlouhém turnaji ještě zbyly. "Naším jasným cílem byla medaile. Když jsme prohráli s Kanadou, ten cíl se neměnil. Chtěli jsme s Rusy zvítězit. Ale bohužel... Je to strašná škoda," reaguje tiše Kovář, který startoval na šestém šampionátu a cenný kov si nikdy neodvezl.

Čekání na stupně vítězů pokračuje, český národní tým se mezi nejlepší trojici MS probojoval naposledy v roce 2012. Tedy před sedmi lety. "Já to ale v hlavě neměl. Jen jsem si pamatoval mistrovství světa v Praze, kdy jsme prošli přes čtvrtfinále, ale v semifinále i v utkání o třetí místo jsme pak nedali ani gól. Teď jsem věřil do poslední vteřiny, že to dáme. Byli jsme odhodlaní, vyhecovaní. Jsem pyšný na celý tým, jak jsme se stmelili a šli do toho po hlavě," vzkazuje Simon.

Když útočník Pittsburghu slyší dotaz, jak bude na tenhle šampionát jednou vzpomínat, bleskově odpovídá: "Pozitivně. I když teď je to strašně hořké, protože medaile byla hrozně blízko. Dostal jsem odpovědnou a velkou roli v týmu, hrál jsem s výbornými křídly Vorasem (Jakubem Voráčkem) a Froldou (Michaelem Frolíkem). Moc jsem si to užíval. Nějaké góly jsme dali, byl to parádní turnaj. Jsem moc rád, že jsem jel," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz