Martin Tomaides
26. května 2019 • 08:15

Cogar ovládl Champions Trophy, Komárek s Kalinou tentokrát bez úspěchu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE
PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Stihl Timbersports Champions Trophy má nového vítěze! Kanadského kulturistu Stirlinga Harta vyměnil americký obr Matt Cogar, který téměř na břehu Severního moře ve finále vyřídil aktuálního mistra světa Laurence O´Toolea z Austrálie. O ceněnou trofej se ucházeli také Martin Komárek a Martin Kalina z Česka, oba ale vypadli už v prvním kole. K vidění budou nicméně v listopadu v Praze, ta je totiž příštím pořadatelem mistrovství světa.


Zámek Tjolöholm byl v sobotu svědkem druhého nejdůležitějšího dřevorubeckého klání sezony, po mistrovství světa je totiž právě prsten z Champions Trophy tím nejcennějším.

Ve Švédsku se o něj bojovalo vyřazovacím způsobem (disciplíny stock saw, underhand chop, single buck, standing block chop) a pouze Česko mělo mezi dvanáctkou těch nejlepších dvojí zastoupení. Úplně první se před diváky vydal Komárek, tedy jedna z hvězd Timbersportu a bronzový medailista z posledního mistrovství světa.

Zkušený sympaťák bohužel nedorazil v nejlepší formě a limitovala ho nedávno poraněná ruka. „Ještě víc než to zranění mi vadilo to, že nemám natrénováno,“ řekl zklamaně po prohraném souboji s Jesse Whiteheadem z Nového Zélandu.

Ferry Svan měl podporu domácího publikaFoto Stihl Timbersports

S mladíkem držel veterán krok, ale u poslední disciplíny standing block chop se zasekl a nakonec padl.

Ještě těsnější souboj svedl Kalina, který k sobě dostal domácí hvězdičku a někdejšího juniorského šampiona Ferryho Svana, kterého podporovalo zhruba 1400 natěšených fanoušků. K postupu mu chyběl doslova jeden jediný úder. Svan slavil s časem 1:18,75, Kalina měl hotovo za 1:19,30.

„U underhand chopu jsem dal ránu navíc, která být nemusela a kousl jsem se taky trochu u single bucku,“ popsal přesně důvody prohry.

Vítězem se nakonec stal třiatřicetiletý rodák ze Západní Virginie Cogar, který ve finále smázl O´Toolea, ale zaujal především fantastickým semifinálovým časem 1:00,91, kterým vyřídil posledního vítěze Harta.

„Věděl jsem, že proti Laurencovi to bude dost těžké, snažil jsem se tedy soustředit jen na strom přede mnou,“ řekl.

Hart bral nakonec bronz bez boje, Michal Dubicki z Polska totiž nenastoupil do bitvy o cenný kov kvůli křečím. „Kdykoliv berete medaili tak jste spokojený, i když takhle to je trochu hořkosladké,“ řekl Hart, který férově pozval Dubickiho k sobě na podium.

Matt Cogar ve finále porazil Laurence O´Toolea, třetí byl Stirling HartFoto Stihl Timbersports

Dříve, než se do sebe pustili muži, bojovali o titul mistra světa junioři. Tam hájil české barvy dvacetiletý Matty Klíma. Disciplíny byly stejné, ale probíhaly jedna po druhé a borci za ně sbíraly body.

Ve stock saw a single bucku skončil Klíma čtvrtý a pokaždé bral sedm bodů, za standing block chop bral po šestém místě pět bodů, ale při underhand chopu uklouzl a jednu ránu přidal s nohou na zemi, takže přišla diskvalifikace. „Špatně jsem se vyvážil a ztratil jsem rovnváhu. V tu chvíli už švih zastavit nejde,“ mrzelo českou naději.

„Vím, že jsem dělal dost chyb a mám co zlepšovat, ale všechno ze mě spadlo a cítím se dobře,“ řekl Klíma po celkovém sedmém místě, které je úspěchem.

Juniorským mistrem světa se po skvělém výkonu stal Chris Lord z Nového Zélandu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud