Zbraně zaměří na 6 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zbraně zaměří na 6 metrů!

Velký průlom v boji proti terorismu a násilí obecně může přinést vynález britských vědců.
Velký průlom v boji proti terorismu a násilí obecně může přinést vynález britských vědců. (Foto Profimedia.cz)

Velký průlom v boji proti terorismu a násilí obecně může přinést vynález britských vědců: vyvinuli technologii, která pomocí skeneru, elektromagnetického záření a infračervených vln odhalí zbraň pod oděvem podezřelého i na šest metrů! Skenerem přitom může být i obyčejný telefon.

Experti ve spojeném týmu Nottinghamské and Loughboroughské univerzity původně zamýšleli vyvinout technologii, díky které by se mohly prohledávat rychle a bezpečně tisíce lidí bez nepříjemných doteků na intimních místech. Samozřejmě s myšlenkou na zásahy v přeplněných prostorách, jako jsou třeba železniční stanice, stadiony nebo tržiště.
Vědci ale časem došli i k možnosti detekovat na krátkou vzdálenost střelné zbraně, nože, a dokonce bomby či sebevražedné vesty i pod několika vrstami oblečení. Zařízení nyní čeká šestiměsíční testovací provoz, pak by už přišli na řadu policisté v Británii a také v dalších částech světa.



Unikátní otisk 
„Už jsme to odzkoušeli na všech typech střelných zbraní, na ocelových a keramických nožích. Naše zařízení fungovalo bezchybně a velmi dobře,“ uvedl šéf týmu, profesor Amin Al-Habaibeh. „Každá zbraň má unikátní geometrický a tepelný otisk, který náš algoritmus rozpozná a vyhodnotí na displeji. Už netrpělivě čekáme na to, až to policisté odzkoušejí v provozu,“ dovysvětlil s tím, že podle něj nejlepší cestou bude, když si jejich zařízení policisté napojí na již zavedené kamery (např. na přilbách) nebo na smartphony. Zločincům a dalším vyvrhelům by tak už brzy mohlo definitivně odzvonit!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.