Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ústí je blízko záchraně, Sígři dovršili odplatu v prodloužení

Tři zápasy měla o víkendu Paddock liga amerického fotbalu. Letošní ročník je ve své druhé polovině a pomalu se začíná krystalizovat podoba play-off. Brněnští Sígři chtěli vrátit porážku 49:50 Vysočině Gladiators a udržet si tak šanci na postup. Opačné problémy mají Ústí nad Labem Blades a Brno Alligators, kteří se střetli v duelu posledních týmů.

Zápas Gladiators – Sígrs
zdroj: Petr Milfait

Nováček blízko záchraně

Ústí sehrálo svůj důležitý zápas v nové kulise. Poprvé se hrál zápas Paddock ligy na Městském stadionu. Velkou radost z odehrání zápasu na větším stadionu měl hrající manažer Blades, Jakub Valjent.

"Zápas je pro nás takovým malým historickým úspěchem. Po několika letech snahy a jednání jsme našli společnou řeč se správou stadionu FK Ústí nad Labem a domluvili jsme se na jednom zápase na stadionu. Za jejich vstřícný postoj k nám jim určitě patří poděkování."

A zrovna zápas v novém prostředí byl pro Blades klíčový. Duel s Brnem Alligators byl totiž utkáním dvou týmů ze dna tabulky. Vzájemný zápas mohl dát odpověď na sestup do nižší ligy. Výhra Ústí by téměř jistě znamenala záchranu.

Blades se podařil vstup do zápasu na jedničku. Úvodní výkop Alligators zachytil Jakub Imr, který s míčem přesprintoval celé hřiště až do endzóny, a Blades se ujali rychle vedení 7:0. Rychlé inkasování svázalo Alligators ruce. Jejich útok se prosadit nedokázal. V jednom z nejdůležitějších zápasů se jim navíc ještě v průběhu utkání zranil quarterback Tomáš Fortelný. Ztráta útočného lídra Brna byla jedním z důvodů, proč Alligators nedokázali v zápase bodovat.

"Druhou půli nám pomohlo zranění jejich quarterbacka, ale zlepšil se výkon i našeho útoku," poznamenal Valjent. V zápase měl hodně práce ústecký kicker, Marek Hruboň. Držitel nejdelšího českého kopu ze hřiště zaznamenal hned tři úspěšné kopy z dlouhé vzdálenosti. Hruboň se dvakrát trefil ze vzdálenosti 46 yardů, jednou ještě o yard dále. Díky přesným kopům Hruboně se skóre posunulo na 16:0 a o vítězi zápasu bylo prakticky rozhodnuto.

Konečné skóre ještě upravil Imr a Pavel Mráz, kteří si připsali po jednom touchdownu. "Zápas hodnotím pozitivně. Do zápasu jsme šli s tím, že musíme vyhrát, což se povedlo. Dnes se mi líbilo týmové pojetí. Všichni šli za jedním cílem," uzavřel Valjent. Blades zvítězili 30:0 a jako nováček jsou velmi blízko záchraně v Paddock lize. Naopak Alligators se přiblížili sestupu.

Odplata Sígrů padla v prodloužení

Hořký úvod sezony museli skousnout Sígři. Ti v úvodním zápase Paddock ligy podlehli Vysočině Gladiators 49:50, přestože v zápase drželi velký náskok. Teď měl brněnský tým možnost nováčkovi prohru oplatit.

Úvod zápasu ale patřil Gladiators. Na začátku druhé čtvrtiny vedli již 21:7 po touchdownech Čermáka a Langforda. "První půlka nám utekla a hledali jsme správný klíč k zastavení útoku Gladiators," potvrdil pomalý vstup do zápasu trenér Sígrů, Petr Švanda.

Druhý poločas vyšel Sígrům podle představ. Poločasovou ztrátu 13:27 pomohl smazat Tyrone Clark a Igor Mašlanka. Jejich touchdowny vyrovnaly skóre. Útok Gladiators se ve druhém poločase nedokázal prosadit. "Přišlo pár zranění a útoku se přestalo dařit. Celkově nás Sígři ve druhé polovině přehrávali," uznal obránce Gladiators, Martin Kulha.

I tak byli Gladiators blízko k vítězství. Za nerozhodnutého stavu se několik vteřin před koncem zápasu pokoušeli Gladiators o kop z krátké vzdálenosti, který by zápas rozhodl. Vysočině se ale nepodařilo správně rozehrát a ke kopu vůbec nedošlo. "V ten moment jsme dostali momentum zápasu definitivně na svou stranu," okomentoval klíčový moment zápasu Švanda.

Zápas tak muselo rozhodnout až prodloužení. Sígrs při svém útoku zaznamenali touchdown. Tyrone Clark se opět dostal s míčem do endzóny. Touchdown dokázalo Brno potvrdit další akcí za dva body. Gladiators při své možnosti dokázali odpovědět touchdownem Purdieho. Dvoubodové potvrzení ale nebylo úspěšné a z vítězství se tak radovali Sígrs.

Webster bývalý tým nešetřil

Zápas Pardubic Stallions proti Ostravě Steelers byl obzvlášť speciální pro quarterbacka Steelers, Douglase Webstera. Ten totiž ještě v loňské sezoně oblékal dres Pardubic. "Tak natěšený na zápas jsem už dlouho nebyl," popsal své pocity Webster.

Ten svůj bývalý tým vůbec nešetřil. Dlouhou touchdownovou přihrávkou na Jana Vysloužila otevřel Webster skóre zápasu. Domácí Stallions ještě dokázali odpovědět. Nástupce Webstera v Pardubicích, Raymond Catapano, našel přihrávkou Jana Horáčka, který vyrovnal v úvodu druhé čtvrtiny skóre na 7:7.

Webster si v zápase připsal ještě další čtyři passové touchdowny a pro pátý si doběhl sám. "Ofenzivní lajna skvěle pracovala proti dobré obraně. Running backům se dařilo po zemi a receiveři skvěle chytali přihrávky. Byl to týmový výkon," hodnotil Webster.

Stallions se do endzóny podívali už jen dvakrát. Touchdowny Jelínka a Kalouse pouze kosmeticky zmírnily prohru 19:42. "Musím sportovně uznat, že dnes zaslouženě vyhrál lepší tým. Ostrava nás zejména v druhém poločase jasně přehrála," uvedl k prohře hlavní trenér Pardubic, Petr Košťál. "Nebyli jsme schopní držet s naším soupeřem krok v individuálních dovednostech. Často jsme prohráli vzájemné souboje a to nás stálo zápas," uzavřel Košťál.

Výsledky 7. kola ligy amerického fotbalu:

Ústí nad Labem Blades - Brno Alligators 30:0, Vysočina Gladiators - Brno Sígrs 27:28 po prodloužení, Pardubice Stallions - Ostrava Steelers 19:42.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články