Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Havlíček vyrazil šéfa Diama. Za zády mu podepsal „podezřelou“ smlouvu za 900 milionů

Autor: Mii - 
27. května 2019
14:59

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí s okamžitou platností odvolal ředitele státního podniku Diamo Tomáše Rychtaříka. Do funkce dočasně jmenoval manažera Jiřího Ježe. V pondělí to uvedl ministr Havlíček. Státní podnik Diamo se zaměřuje na řešení následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví.

Havlíček řekl, že odvolal Rychtaříka kvůli podpisu smlouvy o dílo u řešení ekologické zátěže - Sanace kontaminovaného území Trojice za více než 856 milionů korun. Rychtařík tak učinil den po nástupu Havlíčka do funkce, aniž o tom ministra informoval.

„O podpisu tak významné veřejné zakázky neinformoval ani předsedu dozorčí rady státního podniku Diamo,“ uvedl Havlíček. K zakázce se přitom v minulosti kriticky vyjádřil například Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ministerstvo financí a primátor Ostravy. „Pokládám tento krok pana bývalého ředitele Rychtaříka za vážné manažerské pochybení,“ dodal ministr. Ježe jmenoval do funkce proto, že v Diamu 14 let působil. V podniku má nyní dohlížet na hloubkový audit, který v pondělí Havlíček nařídil udělat.

Diamo má několik závodů v různých krajích, ředitelství je ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Kromě řešení následků hornické činnosti zajišťuje i produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Firma zaměstnává více než dva tisíce zaměstnanců. V roce 2016 měla podle výroční zprávy čistý obrat 3,34 miliardy korun a skončila ve ztrátě 166,7 milionu korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa