(c) Graphicstock

Další rekord pro supravodivost?

Minus 23 ºC není ještě zrovna pokojová teplota, ale i tak má jít o nový milník. Zatím ovšem fungování supravodivosti opět vyžaduje jiný extrém, vysoký tlak.
Nové experimenty se uskutečnily na Argonne National Laboratory, která spadá pod Univesity of Chicago. Na výzkumu se dále podíleli lidé z německého Max Planck Institute for Chemistry.
Testovaný materiál není nový, jde o superhydridy lathanu (konkrétně LaH10), s nimiž se již při výzkumu supravodivosti vědci hráli dříve. Rekordní teplota vyžadovala tlak 150–170 GPa, dosažený mezi dvěma diamantovými hroty. Vzorek měl jen několik mikronů v průměru, takže se z požadavků kladených na supravodivost v rámci teorie BSC (Bardeen-Schrieffer-Cooper) nepodařilo ověřit existenci Meissnerova jevu (materiál vytlačuje vnější magnetické pole, jehož intenzita směrem dovnitř látky klesá). Maximální teplota závisí v souladu s teorií BSC nejen na samotném chemickém složení, ale i na konkrétních izotopech.

A. P. Drozdov et al. Superconductivity at 250 K in lanthanum hydride under high pressures, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1201-8

Zdroj: Phys.org

Poznámka PH: Článek uvádí, že maximální teplota supravodivosti se novým výzkumem posunula o 50 stupňů (oproti dosavadnímu rekordu 203 K u neméně exotické sloučeniny H3S). Nicméně již dřívější studie, opět s hydridy lanthanu (a opět LaH10), deklarovaly supravodivost již při 7 ºC (rovněž ovšem za vysokých tlaků). Je to tedy celé poněkud nejasné. Každopádně velkým cílem asi je, aby supravodivé materiály vyžadovaly obří tlaky pouze pro svou syntézu, a zůstaly stabilní/udržely si své vlastnosti i za tlaků běžných. Zdá se, že k této metě je ovšem zatím dost daleko, na rozdíl od samotného zvyšování maximální teploty.
Viz také: Supravodivost nad nulou

Nová technologie pro sluneční plachetnice

Plachtění kosmickým prostorem může leckomu znít jako něco ze sci-fi, ale tento koncept už dávno …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close